6. veebruar 1997 kell 22:00

Eesti Telefoni äriplaani pole seni kinnitatud

Sõmera sõnul peaks teede- ja sideministeeriumis läbivaatamisel olev Eesti Telefoni äriplaan jõudma valitsusse lähemate nädalate jooksul. Äriplaani sisu ei soovinud Sõmera kommenteerida.

Teede- ja sideministeeriumi sideosakonna juhataja Rein Astriku kinnitusel seisab Eesti Telefoni äriplaan ministeeriumis juba kuu aega. «Hiljemalt märtsis peaks see jõudma valitsuse lauale,» sõnas ta.

Eesti Telefoni ja valitsuse vahel sõlmitud kontsessioonilepingu järgi peab Eesti Telefon esitama kord aastas valitsusele oma kolme lähema aasta detailse äriplaani ja lähemat kümmet aastat hõlmava perspektiivse äriplaani.

«Kontsessioonileping ei sätesta, mida peaks valitsus meie äriplaaniga tegema,» selgitas Eesti Telefoni avalike suhete direktor Enno Kiviloo. Tema sõnul peab Eesti Telefon saama valitsuselt nõusoleku vaid siis, kui firmal on kavas muuta eraklientide tariife.

Eesti Telefoni äriplaani ettevalmistanud töögrupi juhi Teet Rannuti sõnul on uue äriplaani märksõnad kliendikesksus, telefonijärjekordade likvideerimine 2001. aastaks ja iga-aastased saja miljoni krooni suurused investeeringud maaside arendamisse.

Sel aastal kavatseb Eesti Telefon side arengusse investeerida 650 miljonit krooni.

Valitsus arutas Eesti Telefoni eelmise aasta äriplaani juunis ja jättis selle tookord kinnitamata. Peaminister Tiit Vähi põhjendas äriplaani tagasilükkamist sellega, et Eesti Telefon oli äriplaanis liiga üldsõnaline maarajoonide telefonside arendamise osas. Vähi heitis tol korral ette ka seda, et firma oli lähiaastate telefonitariifide planeerimisel arvestanud liialt suure inflatsiooniga. Eesti Telefon arvestas oma äriplaanis kuni 2005. aastani aastainflatsiooniks üle 20 protsendi.

Enno Kiviloo sõnul jäi õigus inflatsiooni arvestamisel valitsuse poolele. Eesti Telefon oli kasutanud inflatsiooni arvestamisel valitsuse omast erinevat meetoodikat, väitis Kiviloo. Tema kinnitusel arvestas Eesti Telefon valitsuse tehtud ettepanekuid uues äriplaanis.

Kuigi peaminister soovis Eesti Telefoni 1996. aasta täiendatud äriplaani eelmisel suvel uuesti arutada, ei esitatud seda teist korda valitsusele.

Hetkel kuum