6. veebruar 1997 kell 22:00

Kas laenuintressid tõusevad?

Otsest seost sellel muidu-gi pole, et kui deposiidiintress tõuseb, siis selle peale peaks kohe tõusma ka laenuintress. Ilmselt on see märk, et laenuintressid enam ei lange. Laenuintresside muutus on suhteliselt tsükliline küll. Talvel ja kevadel tõusevad, vastu suve hakkavad aga jälle langema.

Ma arvan, et teised pangad tulevad deposiidiintresside muutmisel järgi. Hansapank on võtnud nii suure osa turust, et see on paratamatus. Ettevõtjate laenusoov on praegu tavaline. Selline normaalne rütm on sees. Hoiustele on viimasel aastal tekkinud väga tugev alternatiiv börsi näol. Viimasel ajal on firmad päris kõvasti läinud börsile oma rahaga mängima. Börs on olnud selline instrument, et iga loos võidab. Varsti see nii ei ole ja siis tehakse börsil pikaajalisi investeeringuid.

Forekspank deposiitide intressi tõsta ei kavatse. Hansapank tõstis selle liigutusega oma lühiajaliste deposiitide hinna järgmise grupi pankadega ühele tasemele. Varem oli see lihtsalt niivõrd palju odavam. Pankadevaheline rahaturg ei reageerinud sellele käigule oluliselt.

Hansapank katsetas ära deposiitide elastsuse ja jõudis teistega samale arusaamisele.

Laenude keskmine intress sellest liigutusest ei tõuse. Tõsteti intressikõvera esimest otsa ehk ühte ja kolme kuud. Küll aga tõusis eelnevalt juba lühiajalise finantseerimise hind.

Perspektiivis võib väita, et laenuintresside kiire langus on loodetavalt peatunud. Võib uskuda, et enne riigireitingu saamist või pensionifondide turule tulekut kiiret langust enam ei tekigi.

Hetkel kuum