6. veebruar 1997 kell 22:00

Läti raudteetransiit suureneb

Kaubaveod hakkasid Läti raudteel taas suurenema 1995. a, mil kasv oli 3,5%. Eelmise aasta lõpuks saavutas Läti raudtee kaubavedude alal 1991. a taseme. Kõigist kaubavedudest moodustasid transiitveod 78%, Eesti näitaja on 45,5% ja Leedus 51,6%. 1996. a kasvasid transiitveod põhiliselt Ventspilsi sadama suunal.

Hiljuti kohtusid Moskvas Läti transpordiminister Kri?topans ja Venemaa transpordiminister Zaitsev, kes võtsid vastu memorandumi ühise raudteejaama ehitamise kohta Läti-Vene piirile. Seni on kõigis Venemaa ja Läti piiripunktides raudteejaamad kummalgi pool piiri. Uue jaama ehitamine läheb esialgse arvestuse kohaselt maksma 80 miljonit dollarit ja pooled loodavad saada selleks laenu Euroopa Liidult.

Stanislav Boiko sõnul on Läti Raudtee astunud SRÜ riikide raudteetranspordinõukogu assotsieerunud liikmeks. Varem oli neil seal oma vaatleja, kuid see ei võimaldanud mõjutada Lätit puudutavaid otsuseid.

Praegu peab Läti Raudtee läbirääkimisi Norra firmaga Varner Hakon Invest, kellele antaks Riia vaksal rendile ja kes rekonstrueerib selle. Rendi tähtaeg on 15 aastat ja hädavajalike investeeringute suurus 10 mln dollarit. B&B

Hetkel kuum