17. märts 1997 kell 22:00

Lühiuudised

Tallinna Panga laen Inreko Laeva AS/TH Ferries Ltd.-le on töötav laen, mille intressid on õigeaegselt tasutud, leiab panga audiitor KPMG Eesti pärast auditi läbiviimist.

TH Ferries ja Inreko kohustuste kogusumma Tallinna Panga ees oli enne laenu müüki Talinvestile audiitori teatel 3,9 mln USA dollarit, mis omakorda koosneb laenust 3,1 mln dollari ulatuses ja 845 000 dollari ulatuses antud võlakirjast.

KPMG Eesti audiitor Andres Root märgib 15. märtsil dateeritud järelduses siiski, et seoses TH Ferriese laenude struktuuri ja laenu tagasimaksetähtajaga võib eeldada mõningat rahavoogude defitsiiti. BNS

Tallinna linnavolikogu esimees ja Harju maavanem sõlmisid esmaspäeval kokkuleppe, mille kohaselt hakkab Tallinn korraldama Harjumaal riigi nimel maa ostueesõigusega erastamist füüsilistele isikutele.

Kokkuleppele kirjutasid alla linnavolikogu esimees Edgar Savisaar ja Harju maavanem Mait Kornet, teatas Tallinna linnavolikogu pressiesindaja.

Tallinna linnavalitsusel on nüüd kõik seadusest ja maa ostueesõigusega erastamise korrast tulenevad erastamise korraldaja õigused ja kohustused. Riigi nimel saab lepingu jõustumise hetkest maa ostu-müügilepinguid sõlmida Tallinna linnapea või tema volitatud isik.

Kokkulepe jõustub 26. märtsil. BNS

Tallinna Kaubamaja juhatus teeb aktsionäride üldkoosolekule ettepaneku korraldada fondiemissioon, mille tulemusel kahekordistub aktsionäride omanduses olevate aktsiate arv.

Tallinna Kaubamaja finantsdirektor Urmo Valner ütles, et juhatus teeb ettepaneku emiteerida 3 394 100 uut nimelist aktsiat nimiväärtusega kümme krooni. BNS

Norma veebruari käive oli 40,5 mln ja puhaskasum 7,2 mln krooni, teatas ettevõtte juhatuse esimees Peep Aaviksoo. BNS

Tallinnas kaubandus-tööstuskoja saalis toimunud ideefoorumil «Kas Eesti teab, kuhu läheb?» juhtisid peasõnavõtjad tähelepanu säästlikule eluviisile ja suurte majanduspoliitiliste lolluste vältimisele.

Tallinna kõrgema kommertskooli õppejõud Hardo Pajula ütles, et mitmed väliseksperdid on viimasel ajal nimetanud eestlasi tunneliehitaja-rahvaks, kes võtab ette liialt mahukaid majandusprojekte ja ei suuda neid täide viia. Ekspress Grupi juht ja omanik Hans H. Luik nimetas suuremate äpardunud ettevõtmistena Tallinna linna kõlbmatute osonaatorite ostu, ASi Lekto kartulitehase projekti ja Tartu soojalaenu. Ta lisas, et ebaõnnestumisi saab vältida, kui valitsusasutuste juures hakkavad tööle asjatundlikumad inimesed. ÄP

Eesti toiduainetetööstuse liit valis eelmisel nädalal liidu uueks juhiks ASi ETFC Grupp nõukogu esimehe Tiit Kõuhkna.

Toiduainetetööstuse liidu tegevdirektor Roland Ilp ütles, et liidu senine juhatuse esimees, Saku õlletehase direktor Cardo Remmel oli erialaliidu vedamisest väsinud. ÄP

Tallinna Panga eelmise aasta auditeeritud ja konsolideeritud puhaskasum oli 50,4 miljonit krooni, mis on 52 protsenti suurem 1995. aasta tulemusest.

Panga nõukogu otsustas 28. veebruaril panga enda 48,6 miljoni kroonisest puhaskasumist moodustada reservi summas 36,59 miljonit krooni, millest üldise pangandusreservina kajastatakse 27,1 miljonit krooni ja potentsiaalse tulumaksu kohustusena 9,5 miljonit krooni.

Panga nõukogu teeb aktsionäride üldkoosolekule ettepaneku eraldada panga puhaskasumist 9,56 miljonit krooni kohustusliku reservkapitali moodustamiseks. Tallinna Panga jaotamata kasumiks jääb 2,47 miljonit krooni. BNS

EstIB-Talinvesti Varahaldus käivitab uue avatud tüüpi investeerimisfondi Talinvesti Kasvufond.

Talinvesti Kasvufond ei kontsentreeru investeerimisel ühele konkreetsele riigile, vaid paigutab vara nendesse riikidesse ja instrumentidesse, kus seda on kasulik teha, kinnitas fondihaldur.

Esimesel aastal võib fondihalduri sõnul eeldada investeeringute koondumist peamiselt Venemaa ja Balti riikide väärtpaberitesse. Samas on fondil kavas paigutada vara ka Ida-Euroopa kapitaliturgudele. Tulususelt ja riskiastmelt peaks fond olema võrreldav Balti Kasvufondi, Hoiupanga Investeerimisfondi ja TP Ida-Euroopa Investeerimisfondiga. BNS

Hetkel kuum