25. märts 1997 kell 22:00

T?ehhi ostab Norra gaasi

T?ehhi vähendab oma sõltuvust Venemaa gaasitarnetest ning hakkab maagaasi importima ka Norrast. Leping on sõlmitud 20 aastaks 53 miljardi kuupmeetri gaasi kohta.

Alternatiivset varustajat on T?ehhi otsinud juba mõnda aega. Norra Statoili kõrval konkureerisid tarnelepingute eest ka Hollandi Gazunie, Saksa Ruhrgas, British Gas ja Euroopa-USA firma Mobil Europe Gas.

Analüütikute sõnul kiirendas otsuse langetamist Venemaa Praha suursaadiku Nikolai Rjabovi ähvardus nädalapäevad tagasi, mille kohaselt Venemaa võib muuta T?ehhiga sõlmitud kaubanduskokkuleppeid, kui too otsustab NATOga liituda.

Rjabov teatas intervjuus Venemaa telekanalile NTV, et Venemaa võib tühistada T?ehhiga sõlmitud maagaasi ja tuumakütuse tarnelepingud. Naftatarneid Rjabov ei maininud, T?ehhil on olemas alternatiivsed varustuskanalid. See tähendaks aga Venemaa jaoks ka Lääne-Euroopat varustava gaasijuhtme sulgemist. KL

Hetkel kuum