31. märts 1997 kell 22:00

USA süüdistab Soomet

Soome metsatööstus avaldas nädal tagasi börsiteate, kus ta nimetab USA rünnakut täiesti alusetuks ja ebaausaks. Seal öeldakse, et Soome ei suuna ELi tollipoliitikat ega tõkesta Ameerika paberitoodete pääsu ELi turule, nagu väidab American Forest and Paper Association (AF & PA).

AF & PA peadirektor W. Henson Moore ütles Soome metsatööstuse börsiteate kommentaariks, et tore, kui soomlased pooldavad ausat kaubavahetust ja vabakaubandust, kuid miks siis soomlased saavad oma tooteid eksportida ilma tollita, ameeriklased aga mitte. «Kui Soome metsatööstus mõtleb, mida ütleb, siis ootame, et ta soovitaks Soome valitsusel taotleda ELi tollibarjääri kõrvaldamist,» sõnas W. Henson Moore.

AF & PA väitel kannab Soome vastutust selle eest, et EL keeldus kiirendamast paberitollide alandamist mullu detsembris Singapuris peetud GATT-läbirääkimistel, kus USA ja Kanada soovitasid kaotada paberi- ja metsatööstustoodete tollimäärad 1998. aasta jaanuari lõpus. GATT-läbirääkimiste Uruguay voorus lepiti teatavasti kokku, et metsatööstuse tollimäärad kaovad aastal 2004. Mulluse algatusega tahtsid põhjaameeriklased seda protsessi kiirendada.

«Me ei pea Soomet juhuslikult selles süüdlaseks, kuna meil on piisavalt andmeid, et Soome on nende väheste ELi liikmesriikide seas, kes pooldavad tollide püsimist,» kinnitas W. Henson Moore. «Soome paberitööstus on tipptasemel ning me ei saa aru, milleks on talle tollikaitset vaja.»

Moore on seisukohal, et Põhja-Ameerika ja Euroopa paberitööstus ei peaks omavahel vägikaigast vedama, kuna lähiajal hakkavad neile tõsist konkurentsi pakkuma arengumaade kiiresti kasvavad paberitootmisvõimsused näiteks Indoneesias. «Soome, Ameerika, Rootsi jt paberivalmistajad on kõik ühes paadis ja omavahelise tülitsemise asemel tuleks neil ühiselt valmistuda arengumaadest lähtuva ohu vastu,» arvas W. Henson Moore.

Soome Kauppalehti paneb tähele, et AF & PA seisukohad on järsult jäigastunud pärast seda, kui selle peadirektoriks sai Moore, kes varem on olnud kongressi liige, president Bushi asepersonaliülem ja aseenergiaminister. KL

Hetkel kuum