6. aprill 1997 kell 22:00

Barnevik Wallenbergi impeeriumi juhiks

Barnevik vahetab Investori juhatuse esimehe kohal välja Peter Wallenbergi, Rootsi ühe mõjukama töösturi, kes tegi läinud nädalal teatavaks otsuse tagasi astuda.

Percy Barnevik juhib pooleldi Wallenbergide kontrolli all olevat energeetikakontserni ABB ning on ettevõttest pärast Rootsi Asea ja ?veitsi Brown Boveri liitumist 1988. a teinud maailma ühe juhtiva energeetikakontserni.

Peter Wallenbergi sõnul kuluvad Investorile marjaks ära Barneviki rahvusvahelised kogemused ning isiklikud kontaktid. Seni on Investori huvid peamiselt seotud kodumaaga, kuid edaspidi on kavas kuni 10 protsenti kapitalist välismaale investeerida. Firma püüab vähendada osalust tsüklilistes tööstusharudes ning panna enam rõhku tehnoloogia- ja meediakompaniidele.

Peter Wallenbergi tagasitõmbumine Investorist märgib võimu üleminekut viiendale põlvkonnale Wallenbergide tööstusdünastias. Seda esindavad poeg Jacob, S-E-Bankeni president, ning vennapoeg Marcus, Investori asepresident.

Mullu, seitsmekümnendal sünnipäeval loobus Peter Wallenberg kõigist juhtivatest kohtadest perekonna kontrolli all olevates firmades, välja arvatud Investoris. Pärast juhi kohalt lahkumist jätkab Wallenberg Investoris konsultandina.

Investori aktsiaportfelli väärtus ulatub ligikaudu 119 miljardi Eesti kroonini, hääleõigusega aktsiate kaudu kontrollib Investor ettevõtteid, mille koguväärtus moodustab ligi kolmandiku Stockholmi börsi väärtusest.

Percy Barnevik lahkus aasta alguses ABB peadirektori kohalt, kuid jätkab juhatuse esimehena. Barnevik on tegev paljudes rahvusvahelistes nõuandeorganisatsioonides ja kuulub mitme suurfirma juhatusse. Hiljuti nimetati ta ainsa mitte-ameeriklasena USA autokontserni General Motors juhatusse. FT-DI

Hetkel kuum