9. aprill 1997 kell 22:00

Makseviivised pärsivad väiksemate ettevõtete arengut

Keskmine Euroopa firmade makseperiood on 53 päeva, samas kui keskmine lepinguline maksetähtaeg on 39 päeva. See tähendab, et kõik maksed viibivad keskmiselt 14 päeva. Maksete hilinemine on lühim Norras -- 6 päeva (lepinguline maksetähtaeg 27 päeva) ning pikim Portugalis -- 41 päeva (maksetähtaeg 91 päeva) ilmnes Euroopa suurima võlgade sissenõudmis- ja krediidikorraldusfirma Intrum Justitia tellitud uurimusest. Soomlased maksavad arved ära keskmiselt 29 ööpäevaga, Euroopa keskmine on 53 päeva.

«Maksete sissenõudmist reguleeriva seadusandluse kvaliteedi ning maksetega viivitamise taseme vahel valitseb selge korrelatsioon. Kõigis Põhjamaades, kus arveid makstakse kiiresti, on kreeditoridel seadusega tagatud õigus viivistele (mis on tavaliselt seatud kõrgemaks kommertslaenude tasemest), õigus sissenõudmiskulude kompensatsioonile ning lihtsustatud juriidilised protseduurid vaidlustamata võlgnevuste sissenõudmiseks. Portugali, Kreeka, Itaalia, Belgia ja Suurbritannia seadustes on see valdkond nõrk -- vastavalt sellele on ka nende riikide maksetavad halvimad Euroopas,» ütles Intrum Justitia juhatuse esimees Bo Göranson.

Uurimuses osalenud firmadest avaldas suur osa lootust, et Põhjamaade maksude sissenõudmise meetmeid rakendatakse ka mujal Euroopas. IJ-STT-BNS

Hetkel kuum