23. aprill 1997 kell 22:00

Ühendatud on ajalugu ja tänapäev

19. sajandil ehitatud hoone kapitaalremondi käigus tuli esimese korruse ruumide planeering viia kooskõlla kohtu vajadustega, ühendada ajalugu ja tänapäev, arvestades praktilisi vajadusi. Vana, pimedate ja kitsaste ruumidega hoone tuli muuta valgusrikkaks ja luua funktsionaalne töökeskkond. Kuna restaureerimistööd on kulukad ja objektil raha nappis, siis tekitas see sisearhitekt Pille Hageli sõnul tõsiseid probleeme, mis siiski lahenesid poolte kompromissina.

Ruumide ajaloolised detalid on säilitatud ja restaureeritud. Tähelepanu äratavad II korruse kohtusaali valgest kahhelkivist ja küllusliku ornamentikaga ahjud. «Õnneks ei olnud neid varem lammutatud,» on Hagel rahul. Kuna kabinetid on väikesed ja akendest tuleb vähe valgust, on kaasatud palju kergeid värvitoone, millega haakub Standardi punakas kirsimööbel. «Ühtlasi annab punakas mööblitoon ruumile juurde erksust ning kohtule omast soliidust ja usaldusväärsust,» leiab Hagel. Kuna kohtusaalides kasutati osaliselt olemasolevat mööblit, siis on seal säilinud traditsiooniline must puiduosa, mida on täiustatud erkrohelise kangaga.

Ruumikust rõhutab ka ühtlane valgustus. «Eriti oluline oli ruumika mulje saavutamine suhteliselt väikeses trepikojas ja koridorides, kus liigub ja koguneb korraga palju inimesi,» selgitab ruumikujundaja. Tartu kohtumaja ruumides on kasutatud Glamoxi valgusteid.

Põrandakatte valikul on arvestatud ruumi sobivust ja põranda suurt koormust.

Hetkel kuum