1. mai 1997 kell 22:00

Kohvi maailmaturu hind 2,5 aasta kõrgeim

Toorkohvi hind on New Yorgi toormebörsil kerkinud tänavu juba 100 protsenti, samal ajal kui USA dollar on jätkanud tugevnemist. Kvaliteetse araabika kohvi varud New Yorgi kohvi-, suhkru- ja kakaobörsil kahanevad pidevalt. Varud on möödunud aastaga võrreldes poole väiksemad ning ka Ladina-Ameerika selleaastane kohvisaak peaks tulema oodatust kasinam.

Brasiilia järel maailma suuruselt teise kohvitootja (20%) Kolumbia kohvisaak jääb oodatust väiksemaks, ütles Merrill Lynch & Co analüütik Judith Ganes. Probleemi on viimasel ajal teravdanud Brasiilia ja Kolumbia kohviistanduste töötajate streik ning paduvihmade tekitatud kahju Kolumbias, Venezuelas ja Guatemalas.

Toorkohvi hinda on üles löönud eeskätt spekulandid, kelle osakaal kohvi börsitehingutes on kaheksakordne, võrreldes müüjapoolel olevate tootjate ja ostjapoolel olevate kohvitehastega, ütles Viking Coffee tegevdirektor Raimo Ilveskero.

Selle aasta algul kohvi kokku ostnud spekulandid on teeninud head raha. Kui eelmise aasta lõpul maksis nael kohvi (450 grammi) 1,1 dollarit, siis mailepingute hind kerkis nüüd 2,264 dollarini, mis on kohvi kõrgeim hind 1994. aasta septembrist peale. Tollal tõstsid Brasiilia öökülmad hinna üles äkitselt: enne seda oli hind tükk aega olnud madal ning tootjariigid olid vähendanud toodangut.

Maailmaturgudel on tõusnud eeskätt araabika kohvi hind, mida põhiliselt kasutavad näiteks meie põhjanaabri Soome kohvitehased. Robusta hind ei ole nii palju tõusnud. Analüütikud on seisukohal, et toorkohvi napp pakkumine kestab teise poolaastasse, kuid loodavad, et praegu kasvatatav saak tuleb ennustatust parem. KL-AP-BNS-ÄP

Hetkel kuum