11. mai 1997 kell 22:00

Tallinn tahab loobuda vahendusfirmadest

Hinna- ja konkurentsiameti juhataja Aave Põdra ütles, et linn on otsustanud lõpetada ehitus- ja remonditööde tellimise läbi vahendusfirmade, nagu Linnaehituse ME.

«Riigihangete osakonna ülesanne on jälgida, et linna asutustele eraldatud eelarveraha kulutaksid nad ise,» ütles Põdra. «Liig palju linna raha läheb kaduma, kui igalt tellimuselt tuleb maksta kaks protsenti vahendustasu.»

Riigihangete seaduse kohaselt tuleb korraldada avalik konkurss, kui hanke üldmaksumus on vähemalt 100 000 krooni. «Ehitustööde puhul on seda põhimõtet veel järgitud, kõikvõimalike ostude tegemisel mitte eriti,» tunnistas Põdra.

Tallinna hinna- ja konkurentsiameti riigihangete osakond hakkab Põdra sõnul kandma andmebaasi kõiki linnale kuuluvate asutuste hankeid ja hakkab andma nõu, kuidas igal konkreetsel juhtumil konkurssi läbi viia. Riigihangete osakond vaatab enne konkursi võitja väljakuulutamist ühe päeva jooksul läbi konkursi materjalid ja kinnitab, et komisjoni valik langeks parimale pakkumusele, lisas Põdra.

«Oma tegevuse algul vaatab riigihangete osakond üle kõik selle eelarveaasta jooksul tehtud hanked,» ütles Põdra. «Kindlasti tekitab see mõnes ametnikus vastuseisu, aga riigihangete seadus on kõigile täitmiseks.»

Põdra nimetas praegu ainsa võimaliku sanktsioonina riigihangete seaduse mittetäitmise eest süüdioleva asutuse eelarveraha kärpimist, kuid seda peab igal üksikjuhtumil otsustama linnavalitsus.

Põdra tunnistas, et praegu eksisteerib riigihangete osakond ainult paberil. Selles osakonnas pole veel ühtegi töötajat ega isegi laudu-toole, märkis ta. «Seni pole keegi end konkreetselt tööle pakkunud, ehkki põgusaid läbirääkimisi olen pidanud,» ütles Põdra. «Osakonna juhatajaks soovin kindlasti saada juriidilise kõrgharidusega inimest.»

Tallinna hinna- ja konkurentsiameti riigihangete osakonna juhataja palgaks on Põdra väitel kinnitatud 4600 krooni kuus, ülejäänud kahel töötajal veidi vähem. Lisatasu tema sõnul ei maksta.

«Kiusatusi peab vältima põhimõte, et osakonna töötajad ei kuulu ise ühtegi konkursikomisjoni,» ütles Põdra.

Hetkel kuum