12. mai 1997 kell 22:00

Estel loodab kahjumist välja tulla

Estel ASi juhatuse esimehe Arvo Asi sõnul plaanib Estel saavutada vähemalt 40 miljoni kroonise käibe. «Seda ei saa nimetada mingiks arenguhüppeks, vaid teatud seisundi taastamiseks,» kommenteeris Asi plaane.

Asi nimetas möödunud aasta nigelate majandusnäitajate põhjustajana põhituru Venemaa ebastabiilsuse kõrval ka ettevõtte erastamist ja sellega seotud kulutusi. «Erastamisprotsessis ei olnud võimalik saada pankadelt krediiti projektide käivitamiseks,» selgitas ta.

Erastamise käigus kustutas riik 67 miljoni krooni ulatuses Esteli vanu võlgu koos viivistega. 8,6 miljoni kroonine võlasumma jäeti firma kanda. Vanade võlgade kustutamine on ettevõtte bilansis kirjas ja maksustatud kui erakordne tulu, rääkis Asi.

Selle aasta tegevusplaanidest rääkides mainis Asi, et Estel võitis ühe osa Iru elektrijaama moderniseerimise konkursist. «Projekti maht on 15 miljonit krooni, mis moodustab meie aasta plaanist jämedalt öeldes 40 protsenti,» ütles Asi.

Iru elektrijaama direktor Janis Aivars Balodis rääkis, et Esteli võidetud konkurss on osa viimasel paaril aastal elektrijaamas läbi viidud rekonstrueerimisprogrammist. Estel võitis konkursi selliste rahvusvaheliselt tuntud ettevõtete nagu ABB ja Imatran Voima ees, lausus Balodis.

Kokku on Iru elektrijaama uuendamisse investeeritud ligi 90 miljonit krooni, raha selleks on tulnud maailmapangalt ja omavahenditest.

Peale Iru elektrijaama ajakohastamise nimetas Asi Esteli suurtest projektidest veel Venemaale valmistatava üheksast muundurist koosneva seeria tootmist. Iga muundur maksab 35 000 dollarit.

Samuti hakkab Estel valmistama muundureid Kaasani veevärgile. «Need on lepingud, mille maht on vähemalt miljon krooni, aga üksikuid väiksemaid partiisid on veel,» lausus Asi.

Muundur on seade, mille ülesanne on energia või edastatava signaali vormi muuta. Muundurid jagunevad elektrilisteks, mehaanilisteks, pneumaatilisteks jm.

Estel ASi aktsiapakist kuulub 76 protsenti ettevõtte oma töötajatest moodustatud firmale Estel Pluss AS. Ülejäänud 24% aktsiaid on 48 väikeaktsionäri omanduses.

Hetkel kuum