21. mai 1997 kell 22:00

EL taunib tubakareklaami

Mullu novembris tuli Euroopa Liidu tervishoiuministritel tubakareklaami keelustamise plaan riiulile panna, kuna enamik liikmesriike seda ei toetanud. Selle asemel võeti vastu resolutsioon, mis kutsus valitsusi üles jätkama ning koordineerima oma tegevust võitluses suitsetamisega.

Aastaid hoidis Briti konservatiivne valitsus ühte Hollandi, Saksamaa, Kreeka ja Taaniga blokeerimaks tubakareklaami keelustamist.

Kui nüüd aga uus Briti tervishoiuminister Frank Dobson toob kodumaal toimunud meelemuutuse ka Euroopa Liitu, saab tubakareklaami keelustamine liidus võimalikuks.

Praegu on kaks kolmandikku Euroopa Liidu riikidest tubakafirmadele kehtestanud teatud reklaamipiirangud, kuid komisjoni väiteil ei täida need piirangud Euroopa järjest enam integreeruval turul oma eesmärki.

Komisjon võtab küsimuse taas üles 5. juunil Luksemburgis toimuval Euroopa tervishoiuministrite kohtumisel. Konkreetset otsust selles osas on aga oodata alles aasta teisel poolel.

Briti uus tööpartei valitsus kinnitas läinud nädalal, et kavatseb tubakareklaami keelustada. Samuti on kavas tubakafirmadel keelata spordiürituste spondeerimine. Tubakafirmad väljendasid pettumust, kuna nende sõnul ei aita see suitsetamist vähendada, küll aga mõjub ebasoodsalt populaarsetele spordivõistlustele.

Sigaretitootjad kulutavad miljoneid, toetades selliseid spordialasid nagu kriket, golf, ragbi, Vormel-1 jt. REUTER-ÄP

Hetkel kuum