21. mai 1997 kell 22:00

Reisikonsultandid laostavad turismifirmasid

«Reisifirmad ei taha aega ega raha raisata inimeste koolitamisele ning kõik üritavad jahtida juba olemasolevat tööjõudu,» rääkis turismifirmade liidu president, reisibüroo Wris tegevdirektor Erki Urva. «See on viinud reisikonsultantide ülemaksmiseni.»

Hiljuti konkursi teel Reisibüroo-K tegevdirektoriks valitud Meelis Pupart väitis, et reisibürood rabelevad praegu selle nimel, et osta endale kogenud töötajaid ja kasvatada seeläbi firma müüki. Tema hinnangul on see lühinägelik poliitika, sest ei arvestata, et Eesti turg on väike ja töötajad hakkavad nõudma järjest suuremat palka. «Firma kas läheb kaasa, kuni võib end pankrotti maksta, või võtab teise suuna ja hakkab oma töötajaid koolitama,» ütles ta.

Viimastel kuudel on vahetunud või vahetumas pool Reisibüroo-K töötajatest. Kuulutusi konsultantide otsimise kohta on avaldanud Estonian Holidays, sama plaanib teha Wris ja mõni teinegi väiksem reisibüroo.

«Meie oleme otsustanud, et võtame tööle ka noori inimesi, keda ise välja õpetame,» lausus Erki Urva. «Peame looma oma inimestele mingeid edasiarenemis- ja karjäärivõimalusi,» märkis ta.

Aastase Wris-Toursi reisikonsultandi kogemusega Pille Allmäe sõnul liiguvad konsultandid ühest büroost teise tõesti palju. «Arvestades, et reisikonsultandil on palju tööd ja tihti tuleb teha ületunde, pole me küll üle makstud,» väitis ta.

Allmäe sõnul sõltub reisikonsultandi palk firmast, kus ta töötab. Firmades, mille taga on mõni suur lennufirma, nagu näiteks Finnair või SAS, võib reisikonsultandi palk olla 7000--8000 krooni, märkis ta. Väiksemates firmades jäävad aga palgad tema sõnul 3000 ja 6000 krooni vahele.

Hetkel kuum