• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Noordwijkis kombati võimalusi

  Saksamaa kantsler Helmut Kohl avaldas veendumust, et Noordwijki kohtumine aitas oluliselt Amsterdami otsuseid ette valmistada. Mis puutub ELi laienemisse, siis väljendas ta koos välisminister Klaus Kinkeliga seisukohta, et ELi laienejate esimesse ringi kuuluvad T?ehhi, Ungari ja Poola.
  Eriti oodatud oli Hollandi kohtumisel Suurbritannia peaminister Tony Blair, kuna Blairi eelkäija John Major oli olnud VVK-l vastu niisuguste otsuste vastuvõtmisele, mis süvendaksid ELi integratsiooni. Paar nädalat võimul olnud Blairi valitsus on väljendanud märksa konstruktiivsemat suhtumist Euroopasse, lubades, et britid ei pane mitmele Maastricht II lepingu valdkonnale vetot, millega ähvardasid konservatiivid.
  Kuid samas rõhutas Blair oma kõnes, et Euroopa eliit tegeleb liigselt ELi ja selle institutsioonide reformimisega ning peaks selle asemel rohkem tegelema tavainimese probleemidega -- hõive, keskkonna, tarbijaõiguste ja kuritegevusega.
  Blairi kohta kommentaariks ütles Rootsi peaminister Göran Persson, et juba on märgata, kuidas läbirääkimised arenevad hõlpsamalt.
  Iiri peaminister John Bruton lisas, et tema arvates on Suurbritannia endine ideoloogiline hoiak Euroopa suhtes muutunud märksa pragmaatilisemaks, mis võimaldab Euroopa asju ajada terviklikumalt.
  Maastricht II lepingus on sajast küsimusest lahendamata veel umbes 15. Üks neist on Lääne-Euroopa kaitseliidu (WEU) ja ELi vahelised suhted. Neutraalsed ELi liikmesriigid Rootsi, Soome, Austria ja Iirimaa ei poolda WEU ja ELi lähenemist ning Briti uus valitsus on asunud nende seisukohta toetama.
  Kooskõlastamist vajab ka plaan luua geograafiliselt ühtne piirkond, kus kodanikel on vaba liikumisvõimalus ning piirikontrolli ei ole, kuid ikkagi on tagatud kodanike julgeolek ning tõhusalt välditud organiseeritud kuritegevus, narkoäri ja illegaalne sisseränne. Riigid, kes jätavad oma piirid suletuks, on Suurbritannia ja Iirimaa.
  Otsustamata on veel, kas on vaja kõigi liikmesriikide luba, kui osa riike soovib mõnes valdkonnas koostööd tihendada. Ning kui suure hääleõiguse saab EL välis- ja julgeolekupoliitikas. Kolm suurt lahendamata institutsioonilist küsimust on: komisjoni koosseis ehk kas igale riigile jääb oma esindaja, riikide häälte jaotus Euroopa nõukogus ning valdkonnad, kuhu laiendatakse enamusotsustamist. Vastused neile loodetakse leida veel enne 16. juunit. REUTER-DI-KL-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.