27. mai 1997 kell 22:00

T?ehhi kroon seotakse DEMiga

«Krooni kursi seisukohalt muutub ostustavaks krooni ja Saksa marga suhe, kuid seni pole kindlat kõikumisulatust määratud,» ütles Tosovsky pressikonverentsil.

T?ehhi krooni sidumist Saksa margaga ei ole seni täpsemalt iseloomustatud. Praegu fikseerib keskpank iga päev T?ehhi krooni kursi nn kõikumisulatuses, milleks on pluss/miinus 7,5% marga/dollari valuutakorvi keskmisest pariteedist.

«Me loodame, et valitsus täiendab hiljuti vastuvõetud stabiilsuspaketti, et oleks võimalik kiiremini kaotada väliskaubanduse defitsiiti,» ütles Tosovsky.

T?ehhi peab kiiresti lahendama oma rahvusvaluuta kriisi, kuna selle venimine õõnestaks välisinvestorite usaldust Kesk-Euroopa kui terviku vastu, ütlesid Ungari majandusanalüütikud.

«Kui T?ehhi kriis ja pinge edasi kasvab, siis võib väliskapital piirkonnast lahkuda,» ütles uurimisinstituudi Kopint-Datorg analüütik Gabor Oblath. «Me nägime Mehhiko 1995. a kriisi ajal, kuidas investorid võtsid oma raha välja isegi Mehhiko naabruses asuvatest Ladina-Ameerika riikidest, kus majanduse põhialused olid terved.»

Mõned analüütikud prognoosivad T?ehhi krooni olulist devalveerimist, mille eesmärk oleks vähendada üha kasvavat väliskaubandusdefitsiiti. Analüütikute sõnul on T?ehhi kriis teinud selgeks, et regiooni maid ei tohi vaadelda ühtse blokina, kuna riikide majandusareng on erinev. REUTER-ETA

Hetkel kuum