• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vaade prominentide rahakotti

  Suuremad laenuvõtjad 106st (101 riigikogu liiget, president, peaminister, riigikohtu esimees, riigikontrolli peakontrolör, Eesti Panga president) deklaratsiooni esitanust on Ilmar Mändmets, Igor Gräzin, Mart Siimann ja Tiit Vähi.
  750 000 krooni on ekspeaminister saanud oma majanaabri Olari Taali juhitavast pangast ning 200 000 krooni eraisikult. 350 000 krooni on eraisikult laenu võtnud ka Edgar Savisaar.
  Lisatuluna märkis Vähi aktsiatelt saadavaid dividende. Ekspeaminister, kes omab Tallinna luksuskorterit, suvilat Harju maakonnas ja maja Valga maakonnas, deklareeris ka 1987. aasta VAZ 2109 omamist.
  Eesti Panga presidendi Vahur Krafti deklaratsioon on tunduvalt kesisem. Tema ainsaks lisatuluallikaks on lektori tasu ning ta tasub Eesti Pangast võetud 191 483 krooni suurust laenu.
  211 350 kroonist võlga keskpangale deklareeris ka reformierakonna peasekretär Heiki Kranich ning 165 000 krooni on jäänud tasuda Siim Kallasel. Enamjaolt on parlamendi liikmed võtnud laenu Hoiupangast ja Eesti Ühispangast, kust 400 000kroonise laenu on võtnud ka Indrek Kannik ja miljonilise laenu Mart Siimann.
  Kõige suurema laenu, 1 545 000, on võtnud Eesti Maapangast ekspõllumajandusminister Ilmar Mändmets. Igor Gräzinil on Ameerikas maja ostuks võetud 115 000dollarilisest laenust jäänud tasuda veel 75 000 dollarit.
  Kokku võttis eelmisel aastal 25 riigikogu liiget laenu umbes 7 miljoni väärtuses, mis on ligi kolm miljonit krooni rohkem kui 1995. aastal. Keskmine laenusuurus jääb vahemikku 100 000--200 000 krooni.
  Aktsiate omamist on märkinud 48 deklareerijat. Aktsiate väärtus kõigub miljonist kroonist saja kroonini. Näiteks koonderakondlasel Juhan Aarel on üks perefirma ASi Creare 150kroonine aktsia. Paljud saadikud omavad vähetuntud firmade aktsiaid.
  Enam deklareeritud väärtpaberiks on EVP-kroonid, mida keskmiselt on riigikogu liikmel 10 000--20 000.
  Regionaalpoliitikasse ja põllumajandusse investeerijana torkab silma riigikogu juhatuse aseesimees Ants Käärma. Talle kuulub 100 Paide KEKi 100kroonist aktsiat, 3685 Paide Piima 10kroonist aktsiat ja üks 17615kroonine Aravete POÜ osatäht. Käärma on deklareerinud ka ligi 500 000 EVP omamist.
  Reformierakondlasel Valve Kirsipuul on 4333 ASi Estiko A-aktsiat, nende väärtus pole teada, kuna börsil on noteeritud vaid E-aktsiad. Aktsionäride TOPi on Kirsipuu pandud arvestusega, et A-aktsiatel on vähemalt sama väärtus nagu E-aktsiatelgi.
  Riigikogu liikmete auto- pargis on esindatud umbes poolsada mudelit, sealt leiab näiteks reformierakondlase Igor Gräzini 1995. a Mercury Grand Marquis ja Mercury Cougar'i või Kristiina Ojulandi 1984. a Porsche 924 ja 1979. a Mercedes Benz 280, aga ka koonderakondlase Juhan Aare veoautod: 1976. a Ford ja 1983. a MB L 608 D.
  Kokku on autoomanikke 48 ja enam kui üht autot omab 14. Endel Lippmaa deklareeris koguni neli autot, millest kaks on VAZid, üks 1990. a Opel Senator 3,0i ja teine 1985. a BMW 728i. Teine BMW omanik riigikogus on rahanduskomisjoni esimees Olev Raju. Enim loetletud margid on VAZ ja Ford Sierra.
  Saadikute seas on ka paadiomanikke. Vene fraktsioonist on mootorpaat Nikolai Maspanovil ja mõõdukatest Vambo Kaalul, ekspõllumajandusminister Ilmar Mändmetsale kuulub avamerejaht Carter 30 EST 40.
  Kinnisvara mitte omamist deklareerivad 16 parlamendi liiget. Neist tuntumad on Keskerakonna liider Edgar Savisaar, Isamaaliidust Tunne Kelam ja Mart Laar ning Reformierakonnast Aap Neljas.
  Veel ei ole kinnisvara Olev Antonil, Jaanus Betlemil, Rein Karemäel, Tõuna Kaubal, Märt Kubol, Peeter Lorentsil, Mart Nutil, Eldur Parderil, Mihkel Pärnojal, Jaan Pööril, Aino Rungel ja Raoul Üksväraval.
  Autot, väärtpabereid ega kinnisvara pole deklareerinud ka Eesti Panga president Vahur Kraft.
  President Lennart Meri deklareeris, et omab puitmaja Tallinnas, poolt Tallinna kahetoalisest korterist ning poolt tagastatud puitelamust Tallinnas. Teise poole omanik on tema vend, riigikontrolli peakontrolör Hindrek Meri, kellele lisaks poolitatud varale kuulub 3-toaline korter Tallinnas ja suvila Harju maakonnas. Kinnisvara väärtust deklaratsioonid ei kajasta.
  Laenu ei ole kumbki võtnud, ent muus osas on kahe venna varanduslik seis vastandlik. Hindrekul on auto, 1987. aasta VAZ 2107, Lennartil ei ole, presidendil on 78 investeerimisfondi osakut, peakontrolöril mitte. Lennart Meri märkis lisatasuna loengutasusid ja honorare, Hindrek Meri pensioni.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Hiina eemaldas Leedu oma tollisüsteemist
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.
Leedu ettevõtjad ei saa oma kaupa Hiinas deklareerida, sest Hiina on Leedu oma tollisüsteemist alates detsembrist välja arvanud, kirjutab Dienas Bizness.