• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rahamees läheb maale

  Raha mul on. Piisavalt, et teenimise nimel rabelemine ei oleks enam esmane eesmärk. Tulevik on kindlustatud, võib aja maha võtta ja elus ka teisi tahke näha. Oma elule uut mõtet otsida, elustiili muuta.
  Äripäeva arvates on Eestis tasapisi maad võtmas huvitav ja tunnustust vääriv trend -- piisava jõukusastme saavutanud ärimehed on hakanud rohkem vaba aega hindama ja statsionaarselt maal kanda kinnitama. Tendents on kasulik nii ärimehele, linnadele kui ka maapiirkondadele. Teatud mõttes saab seda hinnata ka omamoodi regionaalpoliitikana.
  Tallinnast hakkab elu tasapisi välja minema. Edukalt funktsioneerivate firmade juhid võivad endale lubada võimalust office'i uksed kell viis kinni panna ja linnast välja oma mugava maamaja poole põletada. Kui maaküsimused ilusasti sujuvad, võib ennustada, et nii umbes 20--30 kilomeetri raadiuses saab Tallinna ümbrus üpris kähku täis soliidseid eramuid.
  Eestlastele iseloomulik kadedus ja vallavalitsuste lühinägelikkus ei tohiks torpedeerida seda, kui mõni suurärimees oma edasise elu kas osaliselt või täielikult mõne maakohaga siduda soovib. Rikaste meelitamine valda tähendab ka raha tulekut, milles kohalikud omavalitsused küll midagi halba näha ei saaks. Otsustab jõukas ärimees siduda ennast mingi vallaga, ostab maad, toob vallale nii otsest kui kaudset tulu.
  Levima hakkab tava kanda oma üksikisiku tulumaks vallale, millest huvitatud ollakse. Seadus ei nõua, et maks peab ilmtingimata laekuma sellele omavalitsusele, kuhu kodanik sisse kirjutatud on. Ja seda võimalust kasutatakse.
  Muidugi ei ole eriti palju neid, kes oma aastatuluks üle miljoni krooni deklareerivad. Nii võib vald väga rikaste inimeste pealt teenida kõige rohkem ca 100 000 aastas. Selle eest muidugi valda mingit maanteed maha ei pane, ent vaevalt on kuigi palju neid omavalitsusi, kel rahakott puuga seljas ja kes suhteliselt väikestestki finantssüstidest ära ütleksid. Kaudset tulu toob jõukas inimene vallale ka sellega, et kui ta seal juba maja omab ja elab, kulutab ta oma raha ka valla poodides, teenindusasutustes jm.
  Omaette probleemiks on saanud looduskaitsealad ja nn Pühajärve sündroom, ent see tundub olevat pisut üle dramatiseeritud. Looduskaitseala ei ole siiski täielik reservaat, kuhu inimene oma jalgagi tõsta ei tohi.
  Kaitsealadel kehtivad omad nõuded, piirangud ja reeglid, millega tuleb kõigil arvestada. Ja see ei tähenda, et sinna ehitamist üldse mõeldamatuks pidama peaks. Näiteks Lahemaal on seda tehtud, rahulikult eksisteerivad koos rahvuspark ja seal elavad inimesed.
  Omades vallas kinnisvara, on rikas kodanik huvitatud, et tal seal ka hea elada oleks ja selleks vaatab ta oma aia tagant ka natuke kaugemale. Et oleks korralik ümbrus, hea ligipääs ja normaalne side välismaailmaga. Tagades need tingimused endale, parandab ta kaudselt ka elamistingimusi vallas.
  Äripäeva arvates ei peaks kohalikud omavalitsused kartma rikaste ärimeeste elama asumist maale. Otse vastupidi, rikaste ärimeeste linnast väljameelitamist tuleb igati soodustada.
  Rikkad vallaelanikud rikastavad ka valda ja mis saab vallavalitsusel olla eelarve vastu, kus iga senti enne selle paigutamist kolm korda käes veeretama ei pea.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.