15. juuni 1997 kell 22:00

Kindlustuse abil saab tulumaksust priiks

Hansapanga kindlustusseltsi müügijuht Jaak Rikson räägib, et nende pakutava teenuse puhul on tegemist investeerimisriski sisaldava elukindlustusega. Klient saab valida, millisesse investeerimisfondi tema raha paigutatakse ja ta võtab sellest tulenevalt ka riski enda kanda.

«Fondiintressidelt, nagu muult tulultki, võtab riik maksu 26 protsenti,» ütleb Rikson. «Meie kaudu osakutesse investeerides saab intressid kätte kindlustushüvitisena. Meie võtame tulult kuus protsenti ja riik ei võta midagi.»

Investeerimiskindlustuse preemia koosneb kogumis-preemiast ja preemiast sur-majuhtumi korral. Esimene neist sõltub ostetud osakute turuväärtusest, teise preemia suurus on kokkuleppeline. «Kui põhieesmärk on tulumaksust hoiduda, on kasulik võtta suur kogumiskate ja minimaalne surmajuhtumi kate,» annab Rikson nõu.

Maksuameti peadirektori asetäitja Aivar Sõerd tunnistab, et tema ei saa uue kindlustusliigi kohta midagi halba öelda, kuna seda võimaldab riigi maksupoliitika.

«On tõsi, et kindlustuse hüvitisi ja muid väljamakseid üksikisiku tuluks ei loeta,» lisab Sõerd. «Ka kindlustuspreemiatelt makstav tulumaks on vähenenud viielt protsendilt ühele.»

Sõerd avaldab samas kahtlust, kas fondiosakuid hakatakse massiliselt ostma kindlustuse kaudu, kuna hoopis rohkem on võimalik teenida konkreetsete väärtpaberite pealt.

Hansapanga kindlustusseltsi juhatuse esimees Mart Einpalu on teist meelt. «Kui inimene ei tea, mis turul toi-mub, on tal igal juhul mõttekas investeerida fondidesse,» sõnab ta.

Einpalu lisab, et kui kogumiskindlustuse puhul on garanteeritud intress neli protsenti ja tegelik intress paremal juhul üle kolmandiku, siis investeerimiskindlustuses on tõenäoline võit märksa suurem. «Meie pakume praegu investeerimist Balti kasvufondi, mille aastane tootlus on üle 50 protsendi,» räägib Einpalu. «Sügisest hakkame fonde juurde võtma, et kliendid saaksid riski valida.»

Kindlustusseltsi Polaris peadirektor Martin Kuusik kinnitab, et kuigi Hansapanga kindlustusselts omab praegu ainsana Eestis investeerimiskindlustuse litsentsi, võivad talle peatselt järgneda ka teised seltsid. «Polaris-Elul on sarnane toode sisuliselt valmis,» väidab ta.

Kuusiku sõnul pole kahtlust, et investeerimiskindlustus on väga perspektiivne toode. «Mina ja paljud minu tuttavad hakkavad seda ostma pea sajaprotsendilise tõenäosusega,» teatab ta.

Hetkel kuum