• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Poliitikud püüavad teha muudatusi tollitariifiseaduses

  18.--19. juunil, pärast öö läbi kestnud 25tunnist istungit jõudsid opositsiooni ja koalitsiooniparteid kokkuleppele lükata tollitariifide seaduse vastuvõtmine augusti. Kompromissikomisjon nägi ette raamid, et ükski riigikogu fraktsioon ei tohi esitada üle kolme muudatusettepaneku ning nõuda, et otsustamisõigus tollide kehtestamise või mittekehtestamise üle läheks valitsuselt üle riigikogule.
  Seega on Isamaaliidu ettepanek seotud nende lühikese mäluga, kommenteeris Made muudatusettepanekut, mille järgi tollimaksu kehtestamise ja tühistamise õigus oleks riigikogul. «Sisemine hääl ütleb mulle, et seda muudatusettepanekut majanduskomisjon ei aktsepteeri,» sõnas Made.
  Samas märkis Made, et mõõdukad kompromissikomisjoni raamidest ei väljunud ning tegemist on atraktiivsete ettepanekutega.
  Mõõdukad tegid ettepaneku, et tollitariifimäärade kehtestamine ja tühistamine pikemaks ajaks kui kuus kuud on riigikogu kompetentsis.
  «Kehtestamise osas ei tohiks olla mingeid probleeme, aga tühistamine, mis aeg-ajalt võib valitsuse poolt olla väga operatiivne, siin võib riigikogu oma menetlemisega jääda asjale jalgu. Muidu on ettepanek täiesti aktsepteeritav,» sõnas Made.
  Teise mõõdukate muudatusettepaneku kohaselt tuleks moodustada tollitariifi komisjon, kuhu kuuluksid keskkonna-, majandus-, põllumajandus-, rahandus-, sotsiaal- ja rahandusministeeriumi esindajad. Kas seda arvestada -- selles osas ei ole Made sõnul valitsuskoalitsioonil täielikku ühtmeelt.
  Keskerakondlase Liina Tõnissoni muudatusettepanekut, mis asendab ühe sõna «arenguriikides» sõnaga «riikides», lubas majanduskomisjoni esimees aktsepteerida.
  Reformierakonna muudatusettepaneku tulevikku prognoosides teatas Made: «Minu seljanahk ütleb, et majanduskomisjon ei ole päris kindel, kas ta seda ettepanekut toetab.» Nimelt teeb selles reformierakondlane Andres Lipstok ettepaneku, et tollitariifiseadus võetaks vastu ilma selle lisata, tabelita, kus on kirjas kaubarubriikide tollilaed. Lipstok soovitab tollitariifi maksimummäärad sätestada ühisprotokollis, mis sõlmitakse Eesti ühinemisel WTOga. See võib aga juhtuda sügisel, kahe aasta pärast või millal iganes. Kui majanduskomisjon ja riigikogu saal seda oma hääletamisega ei arvesta, siis kompromisskokkuleppe kohaselt peab Reformierakond hääletamise tulemusi aktsepteerima, ütles Made.
  Lipstok sõnas, et tema teada ei ole sellist kompromissi sõlmitud: «Vastupidi, ümarlaua kokkuleppe kohaselt lubati tariifide väljaviskamist aktsepteerida!»
  Majanduskomisjoni otsus, kas muudatusettepanekuid toetada või mitte, selgub 25. augustil. 27. augusti riigikogu erakorralisel istungjärgul läheb tollitariifiseaduse eelnõu lõpphääletusele. Majanduskomisjoni ettepaneku järgi hakkaks tollitariifiseadus kehtima 1. detsembril.
  «Paistab, et võitlus on viimasel sajal meetril. Kui me head sõbrad suve jooksul ei puhka end üle, saa päikesepistet ega unusta ära, mis on aumeeste kokkulepe, siis võib Eesti ühiskond arvestada, et tollitariifiseadus saab vastu võetud,» arvas Made.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.