3. juuli 1997 kell 22:00

Keskus hakkab kerkima

Projekti operaatorfirma AS TSM ja Tallinna linnavalitsus alustavad ala hoonestusõiguse konkursside ettevalmistamist.

«Ettevõtjad on valmimisaja suhtes palju optimistlikumad,» ütles projekti ühe finantseerija, Tallinna Panga nõukogu esimees Guido Sammelselg. Ta hindas ehituse mahuks rohkem kui 5 mld krooni ja nentis, et investorite huvi on suur. «Kõige kaugem huvitundja on Jaapanist,» ütles Sammelselg.

TSMi juhatuse esimees Einar Vettus ütles, et tõenäoliselt jõuab kopa maasse lüüa veel tänavu. Tema sõnul tuleb esmalt munitsipaliseerida alale jäävad riigimaad, moodustada kinnistud ja valmistada ette esimesed hoonestusõigus- ja rendikonkursid.

TSMi esitatud detailplaneering, mille projekteerisid Nord Projekti arhitektid Meeli Truu ja Raul Kõllamaa, katab Ahtri--Lootsi--Paadi tänava vahelise ja Admiraliteedi basseini lääne- ning lõunapoolse ala. Samuti hõlmab see linnahalli kõrval asuva ja sel aastal lammutatava betoonitehase maa-ala.

Sammelselja sõnul meelitab välisinvestoreid maa olemasolu ja hea detailplaneering.

Hain Karu märkis, et linnavolikogu võttis detailplaneeringu vastu ühehäälselt, sest see tagab soovitud vaated merele.

Lõpliku detailplaneeringu järgi kuulub muu hulgas elamispinnale 26 500 m², kaubanduspinnale 34 730 m² ja äri- ja büroohoonetele 80 150 m². Haljastus hõlmab 37 protsenti detailplaneeringu pinnast.

Esialgne detailplaneering sisaldas ka silda üle Admiraliteedi basseini. See jäi lahendusest välja, kuid võetakse edaspidi linna üldise liiklusskeemi väljatöötamisel arvesse, rääkis Karu. Tema sõnul ei pidanud sadam, mille territooriumile sild ulatus, selle ehitamist praegu võimalikuks.

Hetkel kuum