6. juuli 1997 kell 22:00

ASi Imavere Saeveski investeerimisplaanid laienevad

Kohava kinnitas, et kuna ligi kolmveerand saeveskist kuulub Eesti ettevõtetele, siis tuleb ka kolmveerand investeeritavast rahast Eestist. «Kasutame oma vahendeid ja ka pangalaenu, mida võtame enda tagatistega. Mingeid lisagarantiisid kuskilt ei tule,» ütles Kohava.

Laenu osa investeeringu mahus ei soovinud Kohava veel täpsustada. Ta lisas, et panka pole veel välja valitud, kuid läbirääkimised käivad nii Eesti kui välispankadega. «Laenu saamine on kindel, ent me otsime paremaid ja soodsamaid laene,» ütles ta.

Kohava kinnitas, et ettevõtte omanikud kavatsevad investeerida kogu kasumi. Dividende pole Kohava sõnul seni välja võetud ega kavatseta seda ka lähiajal teha.

ASi Imavere Saeveski omanikfirma ASi Sylvester tegevdirektor Urmas Nimmerfeldt ütles, et 250 mln krooni on esialgne summa. Investeeringu struktuuri Nimmerfeldt ei kommenteerinud.

Uue tehase projekteerimine on juba alanud, märkis Kohava. Projekteerija on Tartu firma AS Tari. «Investeerime sae- ja sorteerimisliinidesse, kuivatitesse ja katlamajasse,» ütles Kohava. Ta lisas, et pärast uue tehase väljaehitamist ei müü nad enam märga saematerjali.

Projekti teostamisel suureneb ASi Imavere Saetööstus tootmisvõimsus 80 000 tihumeetrilt saematerjali töötlemiselt aastas 200 000 tihumeetrile.

Kohava möönis, et investeering ei suurenda firma käivet veel sel aastal, vaid järgmise aasta kevadel.

Investeering on seotud tingimusega, et riik omalt poolt tagaks Imaveresse vajaliku elektrivarustuse, mis tähendaks 15 mln kroonist investeeringut. Kolmandiku sellest on nõus maksma saeveski.

«Riik vaevalt et elektrivarustust tagab, aga võib-olla leiab mingi lahenduse Eesti Energia, tundes huvi tulevase suurkliendi vastu,» kommenteeris Järvamaa ettevõtjate ettepanekut majandusminister Jaak Leimann.

Küsimusele, kas majandusminister toetab Eesti Energia poolse investeeringu tegemist, vastas Leimann: «Ma ei oska praegu midagi öelda, teen maakonda juulis visiidi, pärast seda olen targem.» Majandusminister lisas, et loomulikult toetab ta igasuguseid suurinvesteeringuid ning teab, et Imaverel läheb hästi. «Aga riigil ei ole praegu kahjuks selliste asjade jaoks raha. Peab vaatama, mis seal teha annab, ilmselt tuleb ikka mingi laenurahaga tegemist teha,» rääkis Leimann.

Imavere Saeveskile kuulub territoorium suurusega 22 hektarit. Kui riik nõustub paigutama liinide ja alajaamade väljaehitamisse kümme miljonit krooni, siis laiendatakse tootmist Imaveres, ütles Kohava. Praegused liinid ja alajaamad ei kannata soovitavat koormust välja. Kohava sõnul on kaalutud võimaliku tehase asukohana ka Pärnut.

Hetkel kuum