22. juuli 1997 kell 22:00

Dollar rühib kindlalt ülespoole

Dollar alustas käesolevat nädalat, liikudes esmaspäeval ettevaatlikult veidi üle 1,79 DEMi e 14,32 krooni taseme. Elevust ei toonud ka sõltumatu firma poolt koostatud Prantsusmaa eelarveauditi avaldamine, mille kohaselt riigi eelarvedefitsiit on umbes 3,5--3,7% rahvuslikust koguproduktist. Pransuse rahandusminister Dominique Strauss-Kahn lubas tõsta korporatiivseid makse, mis alandaks eelarvedefitsiidi 3,1--3,3 protsendini. Aga siiski ei vasta see Maastrichtis kokkuleppega lubatatud alla kolmeprotsendilisele defitsiidile.

Eile algas dollaril seevastu uus tõus, mis oli tingitud jätkuvast murest laiapõhjalise Euroopa rahaliidu pärast. On tähelepanuväärne, et dollar tõusis hõreda turu tingimustes, kus oodati USA föderaalreservide juhi Alan Greenspani esinemist esimese poolaasta majandustulemuste ja USA rahapoliitika kohta kongressis ja senatis. Valdava meeleolu järgi erilisi avaldusi Greenspanilt ei oodata, kuid kerge närvilisus oli siiski olemas, sest Fedi liider on varemgi turgudele üllatusi valmistanud. Viimane kord toimus see detsembris, kui Greenspani avaldus ülekuumenenud väärtpaberiturgude kohta viis aktsiate hinnad kiiresti alla. Dollari tõusule aitas kaasa ka mitme Kagu-Aasia valuuta (Hongkongi dollar, Indoneesia ruupia, Tai baht) kriis. Nii püstitaski USD eile järjestikku uusi kursirekordeid ja Euroopa turgude sulgemise järel tõusis 1,8197 DEMi e 14,55576 kroonini.

SEK hüppas eile dollari tuules ja õhtul oli Rootsi krooni kurss 1,86 EEKi. Nõrga Saksa marga taustal muutub kroon üha soositumaks Euroopa valuutaks.

Hetkel kuum