29 juuli 1997

Tartu haigekassat üllatas nõukogulik ehituskvaliteet

Asukoht:- Põllu 1a

Ümberehituse projekt:- Arhitektuuribüroo 4A

Arhitekt:- V.Tsentropov

Sisekujundus:- Raivo Hein (arh büroo 4A)

Ehitaja:- AS Linnaehitus

Eriosade projekteerija:- Tareke Projekt

Põrandakate:- Graniti Fiandre, Upofloor Hovi Rae

Lagi:- Akusto Fantasy

Erimööbel:- Sarkop

Büroomööbel:- Standard

Objekti maksumus:- ca- 30 mln krooni

- Tellimuse kohaselt oli arhitekti ülesandeks kunagi ühiselamuks mõeldud pooleli olev ehitus muuta tervisekaitse talituse ja haigekassa spetsiifikat arvestavaks kaasaegseks büroohooneks.

Kuna hoone koosneb kahest osast, mis omavahel trepikojaga ühendatud, oli loogiline planeerida kumbki asutus omaette hooneosasse. Välisseinad soojustati täiendavalt klaasvillaga ning kaeti Minerit-plaatidega.

«Kui lisada veel, et on vahetatud aknad ning hoone mahtude ilmestamiseks on kasutatud küllaltki aktiivseid toone, on hoone välisilme tundmatuseni muutunud,» tõdeb sisekujundaja Raivo Hein.

Üllatusi pakkus nõukogude ajal ehitatud esialgse hoone ehituskvaliteet. Näiteks olid seinad mõnes kohas viltu vertikaalsuunas kuni 26 cm (hoone on viiekorruseline). Põrandad olid koridori ulatuses kuni 22 cm viltu.

Lisaks tavapäraste büroode planeerimisele lähtub sisekujundus asjaolust, et hoonet külastab pidevalt palju inimesi.

Senised pikad ja pimedad koridorid on kujundusvõtetega muudetud avaramaks ning valgusküllaseks.

Esimese korruse ruumimuljet on avardatud klaasvaheseinte kasutamisega ning umbsete seinaosade eemaldamisega nii palju, kui see tehniliselt võimalik on, ning ruumi läbiva põrandamustri kasutamisega.

Põranda kujunduslik motiiv on suur ruut, mis on kooskõlas tumedatooniliste klaasvaheseintega.

Trepikoja lahendus võimaldas lifti paigutamise treppide vahele (lift võib peatuda poolekorruseliste vahedega, uksed on lifti vastasseintes).

Hetkel kuum