• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valitsus tahab Neste ja IVO liita

  Ehkki Soome pole veel küsinud ELi ametlikku seisukohta IVO ja Neste ühinemise kohta, on Euroopa komisjon asunud omal käel uurima, kuidas suhtuvad firmade ühinemisse nende olulisemad kliendid ja tähtsamad konkurendid.
  Soome tööstusringkonnad pole seni ühinemistehingu suhtes oma seisukohta avalikult teatavaks teinud, kuid üldine seisukoht on pooldav, juhul kui tingimused saavad täidetud. Üks neist on näiteks see, et tööstuse arvates tuleks maagaasitorustik avada vabale konkurentsile. See tähendab, et soovijad saaksid edaspidi gaasi osta mitte ainult IVO-Nestelt, vaid kasvõi otse Gazpromilt.
  Soome Kauppalehti sõnul on niisugused ühinemised Euroopas tavalised ja tavaliselt on tegu pikka aega turul olnud firmadega, kes ühinedes pakuvad täielikku teeninduspaketti. Näiteks tänavu liitusid Hispaanias 1989. a erastatud energiafirma Repsol ja riigi suuruselt teine elektrifirma Iberdrola ning nende huvialaks olid kodu- ja välismaine gaasiturg. Mais teatasid aga Itaalia analoogsed firmad ENI ja ENEL ühinemisplaanist, et tugevdada oma positsiooni Itaalia elektriturul ning piirata Repsoli-Iberdrola tegevust Vahemere gaasiäris.
  Energiafirma Imatran Voima esindajad panevad väga imeks, miks tööstuse ja selle keskorganisatsiooni esindajad on valitsuse plaani suhtes täiesti vait olnud.
  IVO juhtkond on seni kinni pidanud valitsuse nõudest mitte võtta ühinemistehingu suhtes ametlikku seisukohta. Ainus infoallikas selle kohta on praegu Soome kaubandus- ja tööstusministeerium.
  Oma pessimismis toetub IVO rahvusvahelise investeerimispanga Salomon Brothers uuringule, kus väidetakse, et IVO ja Neste ühendamine ei anna sünergeetilist efekti ega paremat rentaablust ning võib kaasa tuua 8000 töötajaga Neste ja 7000 töötajaga IVO tuhatkonna töötaja koondamise. Seevastu ministeeriumi esindaja on intervjuus Ilta-Sanomatele tõdenud, et IVO ja Neste on väärtuslikumad koos kui eraldi. KL
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.