14. august 1997 kell 22:00

Valitsus tahab Neste ja IVO liita

Ehkki Soome pole veel küsinud ELi ametlikku seisukohta IVO ja Neste ühinemise kohta, on Euroopa komisjon asunud omal käel uurima, kuidas suhtuvad firmade ühinemisse nende olulisemad kliendid ja tähtsamad konkurendid.

Soome tööstusringkonnad pole seni ühinemistehingu suhtes oma seisukohta avalikult teatavaks teinud, kuid üldine seisukoht on pooldav, juhul kui tingimused saavad täidetud. Üks neist on näiteks see, et tööstuse arvates tuleks maagaasitorustik avada vabale konkurentsile. See tähendab, et soovijad saaksid edaspidi gaasi osta mitte ainult IVO-Nestelt, vaid kasvõi otse Gazpromilt.

Soome Kauppalehti sõnul on niisugused ühinemised Euroopas tavalised ja tavaliselt on tegu pikka aega turul olnud firmadega, kes ühinedes pakuvad täielikku teeninduspaketti. Näiteks tänavu liitusid Hispaanias 1989. a erastatud energiafirma Repsol ja riigi suuruselt teine elektrifirma Iberdrola ning nende huvialaks olid kodu- ja välismaine gaasiturg. Mais teatasid aga Itaalia analoogsed firmad ENI ja ENEL ühinemisplaanist, et tugevdada oma positsiooni Itaalia elektriturul ning piirata Repsoli-Iberdrola tegevust Vahemere gaasiäris.

Energiafirma Imatran Voima esindajad panevad väga imeks, miks tööstuse ja selle keskorganisatsiooni esindajad on valitsuse plaani suhtes täiesti vait olnud.

IVO juhtkond on seni kinni pidanud valitsuse nõudest mitte võtta ühinemistehingu suhtes ametlikku seisukohta. Ainus infoallikas selle kohta on praegu Soome kaubandus- ja tööstusministeerium.

Oma pessimismis toetub IVO rahvusvahelise investeerimispanga Salomon Brothers uuringule, kus väidetakse, et IVO ja Neste ühendamine ei anna sünergeetilist efekti ega paremat rentaablust ning võib kaasa tuua 8000 töötajaga Neste ja 7000 töötajaga IVO tuhatkonna töötaja koondamise. Seevastu ministeeriumi esindaja on intervjuus Ilta-Sanomatele tõdenud, et IVO ja Neste on väärtuslikumad koos kui eraldi. KL

Hetkel kuum