20. august 1997 kell 22:00

USA kaubandusdefitsiit vähenes

Kolmapäeval jätkas dollar tugevnemist Saksa marga vastu, tõustes varasel pealelõunal isegi üle 1,85 marga piiri võrreldes eileõhtuse 1,8405-ga. Kell 19.00 oli dollar tasemel 1,856 marka (14,85 krooni).

Turgude tähelepanu koondus aga taas põhiliselt «idarindele», kus USA kaubandusesinduse kiri Jaapani transpordiministeeriumile autoosade turu dereguleerimisest tõi esiplaanile mure USA-Jaapani suureneva väliskaubandusdefitsiidi suhtes. See tõi enesega kaasa dollari nõrgenemise alla 118 jeeni taseme hommikupoolikul. Eile pärastlõunal avaldatud Jaapani ja Hiinaga tekkinud kaubanduspuudujääk püsis siiski oodatu piires ning dollar tõusis taas 118ni. Seda toetasid siiski Jaapani turul langevad intressimäärad ning USA majanduse tugevus võrreldes halvastitoibuva Jaapaniga.

Nii Soome mark kui Rootsi kroon tugevnesid Saksa marga vastu. Ühe marga eest anti eile õhtul 2,9845 Soome marka ja 4,344 Rootsi krooni (2,68 EEK/FIM ja 1,842 EEK/SEK).

Föderaalreservi otsus intressimäärasid mitte tõsta pani turud algul küllalt kiirel sammul tõusma. Viis, kuidas seda otsust serveeriti, tasandas aga tulemusi, ning lõuna paiku kauples turg vaid napilt avamistasemest kõrgemal. Nimelt teatati, et aasta lõpus tuleb intressimäärade tõstmine siiski kõne alla. Seega oli kergendus turul ajutine.

Maailma kullanõukogu teatas eile, et maailma kullatarbimine on kasvanud enam kui 10%. Tõus tuleneb eeskätt arengumaade suurenevast jõukusest ning kulla madalast hinnast. Arenenud riikides kahanes kullatarve 5%.

Hetkel kuum