• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vaidlus kapitalirendi tähenduse üle

  ASi Teras esindaja vandeadvokaat Aivar Pilv ütles, et 1991. aasta juunis sõlmitud rendilepinguga läksid ASi Teras bilanssi nii põhi- kui käibevara. Lisaks kohustus Teras lõpuni ehitama olmehoone, millest lepingu sõlmimise ajal oli valminud vaid 0-tsükkel. AS Teras kulutas selleks ligi miljon krooni, ent alanud omandivaidlused seiskasid ehitustööd ja nüüd seisab hoonekarp mitu aastat konserveeritult.
  Pilv tõlgendab Terase ja erastamisagentuuri eelkäija riigivaraameti vahel sõlmitud rendilepingut kui kapitalirenti, mis pidanuks andma Terasele võimaluse lepingu lõppedes ehk detsembris 1996 katta kogu vara maksumus ja saada selle omanikuks. Aivar Pilv viitas seejuures asjaolule, et erastamisagentuur on pidevalt fikseerinud Terase võlgnevust kui kapitalirendi võlga. Ka audiitorfirma KPMG Estonia audiitorid on kinnitanud, et ASi Teras raamatupidamine on lähtunud vara arvestamisel ja rendise tasumisel kapitalirendist. Vandeadvokaat Aivar Pilve arvates on riik seega müünud kapitalirendile antud vara, millega erastamisagentuur viis eksiteele ka 1995 Terase varad ostnud ASi Valser.
  ASi Valser esindaja vandeadvokaadi vanemabi Monika Sehver viitas ülemnõukogu presiidiumi otsusele 1990. a juulist ja sellele järgnenud valitsuse määrustele, mille kohaselt tuli peatada kõik omandisuhte muutmist põhjustavad tehingud. Rentnikele anti küll õigus osta välja käibevara, mida AS Teras ka tegi, kuid Sehveri kinnitusel pole seni vastu võetud ühtegi seadusandlikku akti, mis võimaldanuks anda tervikvara rendile koos selle väljaostmise õigusega.
  Sehver viitas seejuures ka rendilepingus sätestatule, mille kohaselt renditud vara kuulub rendileandjale ja see tuleb lepingu lõppedes rendileandjale tagastada. Valseri esindaja ei leidnud rendilepingust viidet selle kohta, et vara erastatakse rentnikule.
  ASi Teras taotlusel andis eile kohtus tunnistusi tehnikaülikooli rahanduse ja panganduse õppetooli dotsent Olev Raudsepp, kes ütles, et rahvusvaheliste raamatupidamistavade järgi on vaidlusalune rendileping kahtlusteta kapitalirent.
  Kohtuvaidlus jätkub 10. septembril.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Massiimmigratsiooni hirmujutu ees põnnamine hoiab majandust kinni
Ülirange sisserännu kvoodi asendamisele mõistlike kitsendustega ei järgne massiimmigratsiooni ega äärmusrahvuslike mõtete populaarsuse plahvatuslikku tõusu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ülirange sisserännu kvoodi asendamisele mõistlike kitsendustega ei järgne massiimmigratsiooni ega äärmusrahvuslike mõtete populaarsuse plahvatuslikku tõusu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Balti aktsiaturg jätkas nädalat miinuses
Balti koondindeks Baltic Benchmark langes täna 1,92%; põhinimekirjast sulgusid plusspoolel vaid kolm aktsiat.
Balti koondindeks Baltic Benchmark langes täna 1,92%; põhinimekirjast sulgusid plusspoolel vaid kolm aktsiat.
Klotsifirma lööb keset pandeemiat rekordeid
Taani mänguklotside tootja Lego on keset pandeemiast tingitud koduspüsimist tõeliselt õitsele puhkenud, kasvatades kõvasti nii käivet kui ka kasumit.
Taani mänguklotside tootja Lego on keset pandeemiast tingitud koduspüsimist tõeliselt õitsele puhkenud, kasvatades kõvasti nii käivet kui ka kasumit.
Pärnu valimisvõitluses kõmisevad raskerelvad
Enamiku Pärnus võimu juurde pürgivate poliitiliste jõudude esinumbrid on kohapeal, aga ka üleriigiliselt tuntud riigikogu liikmed, lisaks endised maavanemad ja ametisolev linnapea. Eeldatakse, et järgmise valimistsükli jooksul ja edaspidi saab Pärnust Eesti kontekstis midagi kaugelt suuremat kui suvepealinn.
Enamiku Pärnus võimu juurde pürgivate poliitiliste jõudude esinumbrid on kohapeal, aga ka üleriigiliselt tuntud riigikogu liikmed, lisaks endised maavanemad ja ametisolev linnapea. Eeldatakse, et järgmise valimistsükli jooksul ja edaspidi saab Pärnust Eesti kontekstis midagi kaugelt suuremat kui suvepealinn.