• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa ühisraha lõhestab Põhjala

  Skandinaavia riikide majandused on omavahel väga tihedalt seotud, sarnanedes nii toodangu kui peamiste eksporditurgude osas. Vahetuskurss on võimas vahend, mis ühe ööga võib muuta riigi ning tema naabrite ja konkurentide väljavaateid.
  Taani on otsustanud EMUst välja jääda, kuid on Euroopa Liidu liige ning Taani kroon seotakse Euroopa valuutavahetuskursi mehhanismi ERMi kaudu euroga. Rahapoliitika eesmärk on lubada kroonil kõikuda euro suhtes +/- 15 protsenti.
  Norra jääb väljapoole nii Euroopa Liidust kui EMUst ega pea lähemas tulevikus mingeid liitumisplaane. Rahapoliitika eesmärk on krooni stabiilse kursi hoidmine ECU indeksi suhtes.
  Rootsi on Euroopa Liidu liige, kuid jääb välja nii ERMist kui EMUst. Rahapoliitikal on selge eesmärk inflatsiooni osas.
  Soome on nii ELi kui ERMi liige ning kavatseb EMUga ühineda selle käivitumisel 1999. a. Rahapoliitika suunamine läheb üle Euroopa keskpangale, mille eesmärk on hindade stabiilsus. Marga asemel tuleb käibele euro.
  Kui kõik kulgeb plaanipäraselt ning euro vahetab Euroopa ankurvaluuta kohal välja Saksa marga, ei pruugi Põhjala lõhenemine kätkeda kuigi suuri probleeme. Ümberringi on piisavalt riike, mis hoolimata erinevatest taotlustest rahapoliitika alal on rahulikult koos eksisteerinud. Üks näide sellest on USA ja Kanada. Kui euro kujuneb oodatust nõrgemaks, on tagajärg sama.
  Probleem tekib siis, kui euro on arvatust tugevam. Sellisel juhul pole raske ette kujutada olukorda, kus Soome metsandusfirmadel tekivad raskused odavama Rootsi krooniga konkureerimisel.
  Sellises olukorras on tõenäoline, et ELis ägeneb nõudmine kaasata EMUst välja jäävad riigid tihedamalt monetaarpoliitika alasesse koostöösse. Saksamaa, Prantsusmaa, Soome ning ülejäänud ELi riikide ettevõtted ei kavatse käed rüpes pealt vaadata, kuidas Rootsi konkurendid nõrgenenud krooni abil oma läbimüüki nende arvel suurendavad. DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu tippu
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Aasta ettevõtte Chemi-Pharmi finantsjuhi vaade kriisiga kohanemisele: Directo äritarkvara sai asendamatuks
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Kurioosne: enamus maailma krüptoäridest on registreeritud Eestisse Käive ulatub miljardite eurodeni
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.