3. september 1997 kell 22:00

Oru tahab ise metalli eksportida

OÜ Frees Turvas juhatuse esimehe Ronald Pulleritsu sõnul vajatakse eriluba selleks, et metalli ilma EMEXi vahenduseta ise kallimalt eksportida.

Meil on ostja, kes ostaks metalli hinnaga 1200 krooni tonn, ütles Pullerits. EMEXi kokkuostuhind on umbes 600 krooni tonn, ekspordib EMEX metalli umbes 1500 krooni tonn. «Raha on hädasti vaja, et turbatööstust jalul hoida,» lisas Pullerits. Frees Turvas soovib eksportida 11 000 tonni metalli.

OÜ Frees Turvas Tallinna esindaja Hindrek Möls ütles, et viimane ekspordiloa saamise võimalus on tühistada EMEXile antud vanametalli ekspordi ainuõiguse määrus kohtu kaudu. Ilmselt olemegi sunnitud seda teed minema, sest ministeeriumiga asju ajades liigub kõik nagu teosammul, lausus Möls.

Majandusministeeriumi sisekaubanduse osakonna juhataja Tiit Maidre ütles, et EMEXi kohta tehtud määrust ei saa niisama lihtsalt tühistada. Siis kaoks näiteks kontroll väljaveetava metalli üle, praegu on määrusega pandud EMEXile kohustus teostada seda kontrolli, lausus ta. «Ekspordilitsentside andmine sätestatakse seadusega ja selle aasta jooksul pannakse see asi kindlasti paika,» lausus Maidre.

«Erilube on varemgi soovitud, kuid kui me ühele anname, on varsti järjekord ukse taga,» lisas Maidre.

RASile EMEX anti vanametalli ekspordi ainuõigus 1993. aastal. EMEX erastati tänavu juulis. «Määrus annab ekspordi ainuõiguse riigiettevõttele, kuid praegu on EMEX eraettevõtte ja peaks tegutsema vaba konkurentsi tingimustes,» ütles Möls.

Frees Turvas kavatseb kogu Oru briketitehase ja katlamaja vanarauaks müüa.

Hetkel kuum