14. september 1997 kell 22:00

DJ Riia ületas 500 punkti

Riia börsi ametlik indeks jõudis reedel üle suve taas rekordtasemele, ületades 500 punkti piiri. Ka börsi käive oli tugev 480 000 litti. Põhinimekirjas püsis ainsana paigal senine suurtõusja Daugavpilsi tehas, ülejäänud tõusid. Edukaim neist oli Staburadze, mis lisas hinnale 14,5%, kuna aktiivseim oli Unibanka 138 000 latiga. Lisanimekirjas esines tugevalt Valmiera Klaasfiiber, mis tõusis ligi 15%. Maaklerid on siiski jätkuvalt ettevaatlikud mitme lisanimekirja vähemlikviidse aktsia suurte tõusude suhtes.

Vilniuse börsil jätkus reedel A-nimekirja võidukäik. Litin-A indeks on sel nädalal ületanud ligi 300 punkti ning reedelgi oli tõus 2,2% ehk täpselt 52 punkti. Põhinimekiri jäi seevastu suhteliselt loiuks ning kuigi nädala jooksul on ka Leedu «suured» pidevalt tõusnud, pole tõusutempo võrreldav A-nimekirjaga, kus investeeringute valik on laiem ning kvaliteet mitte tingimata kehvem. Jätkuvalt oli tähelepanu keskpunktis Leedu Energia, mille tõusu mõned maaklerid peavad juba ebanormaalselt suureks. Tugevalt tõusis ka Leedu Gaas.

Venemaa kauplemissüsteemis algas reedene päev taas kukkumisega. Lõunaks oli indeks langenud umbes 1,5%, kuid õhtul turg siiski kogus pisut ning lõpetas nädala tasemel 483,75 punkti. Tõusjate hulgas olid nii ÜES kui Lukoil, kuid maaklerid ei näinud esialgu võimalust langeva trendi pöördumiseks, kuivõrd ebastabiilsus maailma turgudel jätkub.

Neljapäeval jätkus USA turgudel suurfirmade langus, kuna investorid pelgasid tugeva dollari negatiivset mõju firmade kasumitele. Langusele andis hoogu info investeerimisfondidesse paigutatud raha järsust vähenemisest augustis. Suurte kaotajate seas olid Coca-Cola, Gillette ja IBM. Oli ka tõusjaid -- Adobe Systems tõusis 2 7/8 tänu oodatust parematele majandustulemustele. Nasdaq Composite Index tõusis 0,61 punkti.

Hetkel kuum