• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Plastitööstus ühineb

  Neste loobub Borealisest
  33,2 miljardi Eesti kroonise käibega Euroopa suurima ning maailmas kuuenda polüolefiinplastide tootja Borealise omanikud olid seni võrdselt Soome Neste ja Norra Statoil. Nüüd otsustas Neste müüa 25% oma aktsiatest Austria firmale ÖMV ja 25% Abu Dhabi investeerimisfirmale IPIC. Aktsiate hind on 10,7 miljardit Eesti krooni. Uuest aastast läheb Borealise koosseisu ka ÖMV polümeere tootev tütarfirma PCD.
  «PCD ja Borealisega ühinemine on kasulik nii Borealisele ja tema klientidele kui ka kogu Euroopa plastitööstusele. See parandab tööstusharu konkurentsivõimet maailmaturul,» kinnitas kontserni Borealis tegevjuht Juha Rantanen.
  Borealise aktsiatest loobumine on Neste strateegiline plaan, mis tagab parema keskendumise põhitegevusele. Neste soovib loobuda kapitalimahukast naftakeemiatööstusest ja konjunktuuritundlikust plastmasside tootmisest. Neste, mida Soome riik tahab ühendada Imatran Voimaga, koondab edaspidi põhitähelepanu Läänemeremaade ja Põhja-Euroopa nafta- ja energeetikatööstusele. Plaanis on hakata tarnima Vene gaasi Euroopasse.
  Borealis loodi 1994. a, mil Neste ja Statoil ühendasid naftakeemia- ja plastitoormetööstuse. Firma peakontor on Taanis, tootmisüksused Soomes, Rootsis, Norras, Belgias ja Portugalis, Saksamaal ja Prantsusmaal. Pärast ühinemist PCDga loodab Borealis edestada põhikonkurenti, Hollandi DSMi Kesk-Euroopas ja Aasias. STT-ETA-FT-ÄP
  Shelli ümberkorraldused
  Shell maksab kaks miljardit dollarit ja võtab täielikult üle firma Montelli, mille kaasomanik 50 protsendiga oli Itaalia firma Montedison. Montelli on Euroopa juhtiv polüpropeenitootja, mille aastane tootmismaht on 3,6 miljonit tonni.
  Peale selle loob Shell koos Saksa firmaga BASF uue ühisfirma, mis peaks kujunema Euroopa juhtivaks polüeteenitootjaks. Selle aastane toodang küünib 1,4 miljoni tonnini.
  Ja kolmandaks teatas Shell, et ta loob oma keemiatööstusest omaette firma, mis saab nimeks Shell Chemicals Limited ja mis alustab tegevust tuleva aasta 1. jaanuaril. Uue keemiakontserni direktor Evert Henkes toonitas, et üksnes globaliseerumine aitab saavutada firma kasvu- ja rentaabluseesmärgid.
  Euroopa Liidu konkurentsijärelevalveamet peab andma Shelli tehingutele oma hinnangu. DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.