• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Plastitööstus ühineb

  Neste loobub Borealisest
  33,2 miljardi Eesti kroonise käibega Euroopa suurima ning maailmas kuuenda polüolefiinplastide tootja Borealise omanikud olid seni võrdselt Soome Neste ja Norra Statoil. Nüüd otsustas Neste müüa 25% oma aktsiatest Austria firmale ÖMV ja 25% Abu Dhabi investeerimisfirmale IPIC. Aktsiate hind on 10,7 miljardit Eesti krooni. Uuest aastast läheb Borealise koosseisu ka ÖMV polümeere tootev tütarfirma PCD.
  «PCD ja Borealisega ühinemine on kasulik nii Borealisele ja tema klientidele kui ka kogu Euroopa plastitööstusele. See parandab tööstusharu konkurentsivõimet maailmaturul,» kinnitas kontserni Borealis tegevjuht Juha Rantanen.
  Borealise aktsiatest loobumine on Neste strateegiline plaan, mis tagab parema keskendumise põhitegevusele. Neste soovib loobuda kapitalimahukast naftakeemiatööstusest ja konjunktuuritundlikust plastmasside tootmisest. Neste, mida Soome riik tahab ühendada Imatran Voimaga, koondab edaspidi põhitähelepanu Läänemeremaade ja Põhja-Euroopa nafta- ja energeetikatööstusele. Plaanis on hakata tarnima Vene gaasi Euroopasse.
  Borealis loodi 1994. a, mil Neste ja Statoil ühendasid naftakeemia- ja plastitoormetööstuse. Firma peakontor on Taanis, tootmisüksused Soomes, Rootsis, Norras, Belgias ja Portugalis, Saksamaal ja Prantsusmaal. Pärast ühinemist PCDga loodab Borealis edestada põhikonkurenti, Hollandi DSMi Kesk-Euroopas ja Aasias. STT-ETA-FT-ÄP
  Shelli ümberkorraldused
  Shell maksab kaks miljardit dollarit ja võtab täielikult üle firma Montelli, mille kaasomanik 50 protsendiga oli Itaalia firma Montedison. Montelli on Euroopa juhtiv polüpropeenitootja, mille aastane tootmismaht on 3,6 miljonit tonni.
  Peale selle loob Shell koos Saksa firmaga BASF uue ühisfirma, mis peaks kujunema Euroopa juhtivaks polüeteenitootjaks. Selle aastane toodang küünib 1,4 miljoni tonnini.
  Ja kolmandaks teatas Shell, et ta loob oma keemiatööstusest omaette firma, mis saab nimeks Shell Chemicals Limited ja mis alustab tegevust tuleva aasta 1. jaanuaril. Uue keemiakontserni direktor Evert Henkes toonitas, et üksnes globaliseerumine aitab saavutada firma kasvu- ja rentaabluseesmärgid.
  Euroopa Liidu konkurentsijärelevalveamet peab andma Shelli tehingutele oma hinnangu. DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Kaup24 ja Hansapost saavad uue tegevjuhi