9. oktoober 1997 kell 22:00

Linnapea tajub korruptsiooni

Eenmaa sõnul on ta näinud toimikuid, mille järgi on inimesed oma maa-asju lahendada püüdnud juba kolm aastat ja toimikuid, mida linnaametid tahavad korda ajada nädala jooksul. «Olen sellised nädalased asjad tagasi lükanud ja nõudnud täiendavaid materjale,» ütles Eenmaa eile.

Tallinna linnavolikogu avalike suhete nõuniku Jakko Väli väitel on volikogu huvitatud sellest, et eile Äripäevas avaldatud korruptsioonikahtlused linnavolikogus arutlusele tuleks. «Järgmise asjana soovitan käsile võtta hooneregistri ja seal toimunu,» soovitas Väli.

Eenmaa lisas, et temani on jõudnud kaudset informatsiooni, kuidas ühe või teise juriidilise isiku maaküsimust on püütud lahendada istungil, kus teda ennast kohal ei ole.

Eenmaa sõnul esitati tema ametisse nimetamise esimestel kuudel linnavalitsuse istungile maa-asju kui erakorralisi küsimusi, kuid tema kinnitusel seda enam ei juhtu. «See juhtus siis, kui ma veel täpselt ei teadnud, kuidas need asjad käivad,» ütles Eenmaa. «Maatüki erastamine ei ole erakorraline asi ja sellega seoses on minu nõudmine, et maade erastamisega seotud küsimusi ei tohi võtta erakorraliselt istungi päevakorda,» lisas ta.

Tallinna linnavalitsusel lasuvaid korruptsioonikahtlusi kommenteeriv kaitsepolitsei peadirektor Jüri Pihl lausus, et neil on praegu lahendada mitu altkäemaksu juhtumit, kuid need ei ole seotud munitsipaalametnikega.

«Lihtsaid juhtumeid ei tahakski enam võtta. Efektiivsus on siis suurem, kui õnnestub kogu süsteem lammutada. Kuigi omavalitsustes ei ole süsteemi lammutamine nii edukalt läinud,» ütles Pihl.

Pihl avaldas lootust, et edaspidi lahendab politsei altkäemaksusüsteemi ka suurtes omavalitsustes, kus see on senini valus probleem. «Meile on pandud kohustus võidelda korruptsiooniga ja me tegeleme sellega kogu aeg, kuigi see ei paista alati välja,» lisas Pihl.

Tallinna linnakohtuniku Leo Kunmani sõnul tuleks altkäemaksu andja ja võtja ring lahti lõhkuda ja mitte süüdistada altkäemaksu andjat. Otsest kahju tekitab tegelikult ju see, kes raha vastu võtab, andja süü on kaudne, lausus ta.

Majanduspolitseid juhtiv Veljo Aleksandrov pakkus korruptsiooni vähendamise võimalusena välja, et ametnike töötasu peaks nii kõrge olema, et ukse taga olev konkurents sunniks altkäemaksu mitte võtma.

Hetkel kuum