• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksuseadus püüab juhtida kinnisvaraturgu

  Praegu kehtivas tulumaksuseaduses on korteri või elamu müügi maksustamine väga segaselt sõnastatud. Asjatundjadki võisid lõputult vaielda, millal täpselt tuleb maksta 26% tulumaksu ja millal mitte. Rääkimata maksumaksjast, kes seadust uurides-puurides üldse mitte midagi ei mõistnud. Räägitakse küll korteritest ja elamutest, aga mida siis teha, kui müüakse kinnisasja, selle kohta selgust ei saa.
  1. jaanuarist jõustuv tulumaksuseaduse muudatus teeb asja kui mitte paremaks, siis vähemalt selgemaks. Seadusesse on toodud kinnisasja mõiste. Kui inimene müüb korterit või maja, mille juurde on kinnistatud maa, siis on kogu müügist saadud tulu maksuvaba, kui seda maja või korterit kasutati alalise või peamise elukohana. Sama kehtib ka korteri või maja kui vallasasja kohta.
  Kui maksuametile on võimalik tõestada, et korterit või maja kasutati alalise või peamise elukohana, võib seda maksuvabalt müüa kuitahes palju kordi aastas.
  Maksumaksja jaoks halvemaks muutus suvilate ja aiamajadega seonduv. Kui kellelgi on selline tehing lähiajal kavas, tuleks kaaluda kiiret müüki. Kui suvila või aiamaja pole olnud omandis üle kahe aasta, ei kehti sellele järgmisest aastast tulumaksuvabastust.
  Iseasi on see, kuivõrd tulus on suvilat hilissügisel või talvel müüa. Kevadel on suvilale kergem ostjat leida, samuti saab selle eest siis tõenäoliselt paremat hinda.
  Seaduse järgi tuleb ka korteri üürimisel saadud tulult maksta 26% tulumaksu. Äriseadustiku järgi on ruumide rendile või üürile andja ettevõtja, kuna tal on pideva tulu saamise allikas. Füüsilisest isikust ettevõtjaks registreerimine on üldjuhul kasulik ja pole kuigi keeruline. Tuleb minna maksuametisse ja esitada vastav avaldus.
  Füüsilisest isikust ettevõtja saab tulust maha arvata ettevõtlusega seotud kulud. Mahaarvamiste ulatust pole seadusega reguleeritud, seega pole välistatud võimalus, et kui kulud on põhjendatud, võivad nad katta kogu tulu.
  Üüriteenuse osutamisel võiks ettevõtlusega seotud kuludeks lugeda näiteks väljaüüritava korteri remondi, transpordi, arvepidamise, kantseleitarvete ja õigusaktide ostmise kulud jne.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.