• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Bekkeri pikri paugud

  Kopli on tuntud kandina, kus öisel ajal eriti tervislik ringi liikuda ei ole. Sildiga «Nafta Bekkeri sadamasse» sealkandis jalutades võib ka päise päeva ajal kolakat saada. Ka linnavolikogu on hakanud takistama naftavedu läbi Bekkeri sadama. Seni vaid opositsiooni kultiveeritud kapsamaale kargas ka keskfraktsioon, kes Kopli poolsaarel sadamate tegevuse üldse lõpetada tahab.
  Äripäevale on mõistetav Kopli elanike mure oma öörahu ja keskkonna ohutuse pärast, ent arusaamatu totaalne vedude keelustamine. Keelamine ei paranda midagi. Enamgi, selline mõtteviis on ohtlik nagu kõik äärmused.
  Transiit on Eestile magus pala, millest tuleb kinni hoida ja millesse investeerida, tõdes pühapäevases «Otseliinis» teede- ja sideminister Raivo Vare. Kui me seda ei tee, kui ei kasuta oma eeliseid -- heas korras sadamad ja lühike raudteeõlg --, jooksevad transiidiprojektid kinni ja nafta- jm kaupade tonnid sõidavad Eestist mööda. Mida Läti, Leedu ja Soome ainult ootavadki.
  Kemplemine Bekkeri naftatransiidi ümber on ühest küljest väga hea koht poliitilise profiidi lõikamiseks. Nii võttes on ka Keskerakonna kannapööre arusaadav. Mais võttis volikogu enamus Edgar Savisaare juhtimisel vastu muudatuse sadamaalade funktsioonides ja nägi Bekkeri sadamas edaspidi ette naftaveo. Lasknud suvi läbi Isamaa juhtimisel opositsiooni ja transiidiärimehi kembelda ja elanikke piketeerida, hakkas keskfraktsioon sügisel rääkima sadamate sulgemisest ja keskklassi elamute rajamisest. Näis, kes järgmiste valimiste ajal Koplis kandideerivad.
  Protestijate põhiargument on, et miks peavad naftarongid sõitma läbi Tallinna kesklinna. Hüva, rongid võivad sõita ka Muugale või Paldiskisse. Paraku on Muuga läbilaskevõime hetkel täis. Samamoodi võib küsida, rääkimata investeeringutest, mida nõuab Paldiski infrastruktuur, kuidas suhtuvad Venemaa--Paldiski naftatransiiti Nõmme-Hiiu-Laagri elanikud, Saue, Keila? Eesti on liiga väike selleks, et kõike saaks asustatud punktidest mööda juhtida.
  Keelustada naftavedu vaid sellepärast, et iial ei tea, mis võib juhtuda, on üsna lühinägelik. Nii võib keelustada ka Tallinna lennujaama tegevuse, alati võib mõni õhulaev Ülemiste järve sumatada.
  500 000 tonni Orenburgi naftat aastas, mis läbi Bekkeri veereb, on kaheksandik Tallinna läbivast naftakogusest. Bekkeri sadama läheduses asuvad ka Dekoili ja Scantransi terminaalid, mille kaudu liigub pea neli miljonit tonni aastas. Need miljonid hakkavad voolama väljaspool Eestit. Transiidiraha samuti. Võimalik, et ka välisinvesteeringud, sest Tallinn on selgelt mõista andnud, et investeerimine Eestisse võib vähetulus või asjatugi olla. Kas nüüd just ummisjalu punuma pannakse, nagu on Eesti Päevalehele kinnitanud Orenburgnefti esindaja Allan Sepp, ent pessimistlik hoiak meie investeerimiskliima suhtes on enam kui tõenäoline.
  Toimetus ei väida, et nafta peab ilmtingimata läbi Bekkeri (ja linna) voolama. Kui vedada tahetakse, siis seda keelata ei ole mõtet. Pigem peaks linn vedadasoovijaile seadma keskkonna- ja investeerimistingimused. Korras vagunitega mööda korras rööpaid veerev korras rong ei saasta ja ei kolise nii palju. Koos naftaga voolab riiki ka transiidiraha. Kui see jõgi endale juba teist sängi uuristanud ei ole.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu tippu
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Aasta ettevõtte Chemi-Pharmi finantsjuhi vaade kriisiga kohanemisele: Directo äritarkvara sai asendamatuks
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Kurioosne: enamus maailma krüptoäridest on registreeritud Eestisse Käive ulatub miljardite eurodeni
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.