15. oktoober 1997 kell 22:00

USA jaemüük kas vas ka septembris

Dollar, mis Aasia turgudel langes taas alla 1,75 DEMi taseme, alustas Euroopas veidi optimistlikumalt ehk ülalpool psühholoogiliselt olulist piiri. Turg oli siiski ennelõunal hõre, sest oodati USA jaemüüginäitajaid, kuigi analüütikute sõnul on palju olulisem täna avaldatav tarbijahinnaindeks. Dollari tõus jätkus kuni pärastlõunani, mil selle kurss saavutas maksimumtaseme 1,7552 USD/DEMi (14,04 krooni), mille järel hakkas veidi langema. Isegi oodatust paremad USA septembrikuu jaemüüginäitajad ei suutnud dollari kurssi tugevdada. Jaemüük kasvas septembris 0,3 protsendi võrra, kusjuures analüütikud prognoosisid hoopis 0,1protsendilist kahanemist.

Üldine meeleolu on siiski dollarit toetav. Keskpangad tegid teisipäeval head tööd, hajutasid kahtlusi Saksamaa riigipanga intressimäärade tõstmise osas lähiajal. Nüüd ei pea turud igal teisipäeval hinge kinni hoides jälgima Buba tegevust. Kuid kunagi ei tohi milleski kindel olla ja nii jäädigi huviga ootama riigipanga peaökonomisti Otmar Issingu eileõhtust sõnavõttu. Eile õhtul oli dollari kurss 1,7499 DEMi ehk 13,999 krooni. Edaspidi on turgude peamine tähelepanu USA makromajanduslikel näitajatel, mõistatamaks, mida teevad järgmisena USA föderaalreservid.

Ennelõunal tegi üllatustõusu Prantsuse frank, mis tõusis Saksa marga suhtes viimase viie aasta kõrgeima kursini. Analüütikute sõnul on frangi tõus põhjustatud taas kindlusest, et Buba intressimäära ei tõsta, ning on kindlaks vihjeks, et Saksa-Prantsuse allianss on tugev ning riigid koordineerivad oma rahanduspoliitikat.

Hetkel kuum