• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas ametnikud peaksid oma tulud avalikult deklareerima?

  Mina isiklikult arvan, et ametnike tuludeklaratsioon võiks olla avalik, kuid antud ajal ühiskond tõenäoliselt ei aktsepteeriks sellist sammu veel. Meil on praegu juurdunud seisukoht, et on isikliku elu saladused, ärisaladused, pangasaladused... Meil on väga palju saladusi. Ma ise leian, et neid ei peaks nii palju olema, eriti kui asi puutub rahasse.
  Seda tulude avalikustamist võiks teha kahes etapis, et esiteks vähemalt meie komisjonil oleks võimalik tuludeklaratsioonid kätte saada. Sest meiegi omame praegu 106 isiku ühte, majanduslike huvide deklaratsiooni, aga seal kõrval seda teist, tuludeklaratsiooni ei ole.
  Uue seaduse kohaselt ei peaks kõik ametnikud esitama ka majanduslike huvide deklaratsiooni. Vaid just need ametnikud peavad esitama, kellel on ametisuhe, tähendab kes võivad teha korruptiivset tegu.
  Need, kes peavad täitma huvide deklaratsiooni, võiksid minu arvates esitada selle kõrval näiteks ka tuludeklaratsiooni.
  Läbipaistvuse huvides peaksid need kõik olema avalikud.
  Teine asi on see, kas nad avalikustatakse.
  Arvan, et ühiskonnas peaks oleme kõigi tuludeklaratsioonid avalikud. Sest nii nagu avaliku sektori ametnik võib saada mingisugust meelehead oma toimingute eest ehk rikastuda seadusevastaselt, on võimalik ju ka vastupidine. Altkäemaksus osalevad alati kaks poolt. Kui üks saab konkreetselt raha, siis teine saab selle eest mingit hüve.
  Tegelikult ma ei eristaks riigi- või munitsipaalametniku asendit nii tugevalt muust ühiskonnast. Tuludeklaratsioonid peaksid olema kõigil avalikud ja konkreetselt korruptsiooniseaduse mõistes peaks selle majanduslike huvide deklaratsiooni siis täitma kõik ametnikud. Nagu me teame, on võimalik avalikus sektoris ühel või teisel viisil otsustades teha ühele või teisele äriühingule soodustusi. Ja selles mõttes oleks alati vajalik ka teada, milline on selle otsustaja seotus konkreetse äriühingu või juriidilise isikuga.
  Siin on ju hästi levinud näide see rahandusministeeriumi kõrgete ametnike isiklik seotus Ühispangaga aktsiate kaudu ja samas hämmastavalt suur Ühispanga osa riigieelarveliste vahendite käitlemisel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Läti ükssarvikulootus kaasas lisaraha
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Valitsus pani oma püsimise kaalule: lisaeelarve läheb usaldushääletusele
Valitsus kiitis erakorralisel istungil heaks otsuse siduda lisaeelarve ja sellega seotud kolm seaduse eelnõu riigikogus enne teist lugemist usaldusküsimusega ja teeb parlamendile ettepaneku arutada eelnõusid riigikogu kolmapäevasel istungil.
Valitsus kiitis erakorralisel istungil heaks otsuse siduda lisaeelarve ja sellega seotud kolm seaduse eelnõu riigikogus enne teist lugemist usaldusküsimusega ja teeb parlamendile ettepaneku arutada eelnõusid riigikogu kolmapäevasel istungil.
Kinnisvaraekspert põgenike üüritoetusest: idee on hea, aga kortereid pole ju
Riik otsustas laiendada üürilepingu toetuste meedet ja pani kohalikud omavalitsused maksma üürileandjatele toetust, et motiveerida neid Ukraina sõjapõgenikke majutama. 1Partner kinnisvarabüroo juhatuse liikme Martin Vahteri sõnul pole see idee iseeneset paha, kuid põgenike majutamise probleemi see siiski ei lahenda – turul lihtsalt pole piisavalt palju üürikortereid.
Riik otsustas laiendada üürilepingu toetuste meedet ja pani kohalikud omavalitsused maksma üürileandjatele toetust, et motiveerida neid Ukraina sõjapõgenikke majutama. 1Partner kinnisvarabüroo juhatuse liikme Martin Vahteri sõnul pole see idee iseeneset paha, kuid põgenike majutamise probleemi see siiski ei lahenda – turul lihtsalt pole piisavalt palju üürikortereid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.