29. oktoober 1997 kell 22:00

Optsioonispetsialistid ei usu börsi kiiresse tõusu

«Närvilised ajad Eesti aktsiaturul ei ole veel kaugeltki möödas,» ütles Hansapanga finantstoodete osakonna juhataja Tõnis Haavel. «Arvata, et turg kohe-kohe stabiliseerub või pöörab tõusuteele, on küll ennatlik.»

Turu käitumist prognoosida on praegu Haaveli sõnul väga raske, sest aktsiate liikumine on tingitud puhtalt emotsionaalsetest teguritest, mitte fundamentaalnäitajatel põhinevast analüüsist.

«Börsi kiire tõusu ennustajad räägivad sellest, kuidas nad tahaksid, et turg käituks, mitte sellest, mis tegelikult ees on,» tõdes Haavel. «Selle asemel, et uskuda ajakirjanduses esinevaid kommentaatoreid, tuleks hoopis uurida, mis on mujal maailmas pärast börsikrahhe toimunud.»

Haaveli kinnitusel ei ole kodumaiste investorite aktiivsus optsioonilepingute sõlmimisel hoolimata aktsiaturu krahhidest vähenenud. Tema sõnul institutsionaalsed välisinvestorid praegu pigem müüvad optsioone, samal ajal kui kodumaised investeerijad teevad panuse börsi kiirele tõusule. BNS

Hetkel kuum