12. november 1997 kell 22:00

Börs rahustas investoreid

Eilne hüppeline tõus börsil ja nelja panga otsus mitte nõuda repolaenude likvideerimist rahustas maha investorid, kes olid kaotamas lootust järjest sügavamale langeval aktsiaturul. Enamiku aktsiate hinnad tõusid juba hommikul 10 protsendi võrra ja jäid uuele kõrgusele püsima kuni kauplemispäeva lõpuni.

«Näib, et mustast masendusest on üle saadud,» kirjeldas turul toimuvat Hansapanga aktsiaturgude osakonna juhataja Tõnu Pekk. Tema sõnul oli aktsiahindade tõus põhjendatud, kuna hinnad olid langenud väga madalale.

Endine väärtpaberiinspektsiooni asejuhataja Indrek Jakobson ütles väärtpaberiturgu kommenteerides, et eilne hindade tõus oli rõõmustav ja andis märku, et põhi on möödas.

Hiljuti ASi HT Finants maaklerina tööle asunud Jakobson tunnistas, et ta on ise veel äärmiselt ettevaatlik nii investeerimisel kui soovituste jagamisel. «Tormates võib võita, aga ka kaotada,» kinnitas ta.

Tallinna Panga juhatuse liige Martti Siimann ütles, et eilne hinnatõus ei tähenda veel trendi muutumist aktsiaturul. Samas tunnistas ta, et praegustel madalatel hinnatasemetel on börsile tagasi tulemas mitmed välisinvestorid.

Maaklerfirma Handelsbanken Aktoris juhataja Auli Kumpulainen ütles, et eilne hinnatõus võis olla tingitud ligi 20 protsendi suurusest langusest börsil selle nädala alguses. «See oli liiga suur miinus, mida eile lihtsalt korrigeeriti,» leidis ta.

Kumpulainen ütles, et ta usub väärtpaberituru peatsesse rahunemisesse ja turu stabiliseerumisse. Tema hinnangul hakkab väärtpaberiturg taas tõusma selle aasta lõpus või järgmise aasta alguses, kuna Eesti majandus on väga heas korras ja laenuintressid pole eriti kõrgele tõusnud.

Tõnu Pekk prognoosis, et aktsiahindade tõus ei ole tulevikus enam nii kiire kui varem, sest paljud investorid muutuvad väärtpaberituru suhtes ettevaatlikumaks.

Hetkel kuum