19. november 1997 kell 22:00

Soome börsifirmade hiilgav aasta

Seda ennustab Soome Kauppalehti firmade 6--9 kuu tulemuste põhjal. Ilmneb, et enim on oma tulemusi parandanud suurfirmad Nokia, Merita, UPM-Kymmene, Outokumpu ja Neste. Seejuures on konjunktuuri areng enim soosinud Outokumput ja Nestet.

Kui vaadata valdkondade kaupa, siis on kõige paremini läinud elektroonika- ja metsatööstusel, pankadel, metalli- ja keemiatööstusel ning kindlustusel.

Kui eelmisel aastal börsifirmade rentaablus kahanes, siis sel aastal on see taas tõusnud üle-eelmise aasta tipptasemele. Kolmest firmast kahe puhastulu tõusis rohkem kui 10 protsenti käibest, mis on suurepärane näitaja ka rahvusvahelises ulatuses. Firmade senine tänavune käive on kokku 319 miljardit marka, mis on 12 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Seetõttu peab Kauppalehti arusaadavaks, miks osa suuri rahvusvahelisi investeerimispanku peab Soome firmasid Rootsi omadest paremaks investeerimisobjektiks.

Eelmise aasta eest maksid Soome firmad rekordiliselt dividende, ehkki tulemused halvenesid. Dividendide summa ulatus 7,1 miljardi margani, mis moodustas peaaegu 40 protsenti puhaskasumist. Tänavune dividendide määr kasvab 9--10 miljardi margani, kuid selle osakaal puhaskasumis on väiksem ehk umbes kolmandik. KL-ÄP

Hetkel kuum