24. november 1997 kell 22:00

Viru Ranna kasum jäi väikeseks

ASi Viru Rand oktoobri puhaskasum jäi alla 100 000 krooni. Viru Ranna juhatuse esimees Endel Pilder põhjendas 83 000 krooni suurust kasumit toorkala kehva kvaliteedi ja hindade tõusuga.

Kuigi Eesti ühe suurema kalatööstusettevõtte oktoobri kasumiks oli prognoositud ligi 1,5 miljonit krooni, oli juba kuu alguses näha, et seda ei suudeta täita, ütles Pilder. «Kala oli liiga väike, mistõttu langes ka tööviljakus,» põhjendas ta.

Viru Ranna septembri puhaskasum oli kaks miljonit krooni.

Endel Pilderi sõnul tõuseb kala hind ka seetõttu, et kala tarbimus suureneb, ressursid aga ei muutu. «Hinnad näitavad selget tõusutrendi,» lausus Pilder.

Seoses toorkala kallinemisega oktoobris kasvasid Viru Ranna tootmiskulud toorkala osas 6,1 protsenti ja taara osas 9,6 protsenti. Viru Rand ostab kokku 55 protsenti oma toorainest, ülejäänu püütakse ise.

Hiiumaal kalapüügiga tegeleva firma Dagomar juhataja Marek Harjak kinnitas, et kala oli oktoobris tõepoolest vähe ja kala kvaliteet oli viletsam kui varem. «Kala hinda kergitab lisaks suurenenud tarbimisele ka kütuseaktsiis ja palgakulud,» ütles Harjak.

Viru Ranna käesoleva aasta kasumiprognoos on 15 miljonit krooni, ettevõtte kümne kuu puhaskasum oli 11,9 miljonit krooni.

Endel Pilderi sõnul ei kaalu Viru Rand vaatamata oktoobri kehvadele majandustulemustele oma kasumiprognoosi muutmist. Kümne kuuga eksportis Viru Rand kalatooteid 228,6 miljoni krooni eest, mis moodustab 86 protsenti kogu toodangust. Viru Ranna kümne kuu netokäive oli 271,7 miljonit krooni. ÄP

Hetkel kuum