• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Wall Streeti 15 tõusuaastat

  Tegemist on ühtlasi suurima finantssündmusega USA ajaloos pärast 1929. a börsikrahhi. Wall Street on Ameerika majanduse taassündi paremini ette näinud kui ükskõik milline majandusanalüütik ning viinud suurkorporatsioonide Coca-Cola, Gillette ja General Electric kasumid kõrgustesse, millest 15 aastat tagasi unistada ei osatud.
  Buum on investorite ja ettevõtete rikkust suurendanud ligi 9 triljoni dollari võrra. Viimase 30 aastaga on USA perede valduses olevate aktsiate väärtus kasvanud viis korda kiiremini kui kasutada olevad sissetulekud. Rikkuse kasv on suurendanud tarbimist ning sellega majanduskasvu toetanud.
  Tõusev turg (bull market) märgib reeglina perioodi, mil aktsiahinnad jätkuvalt tõusevad. Esineb ka ajutisi tagasilööke, nagu 1987. a oktoobris. Alates 1900. a on tõusutrend kestnud keskmiselt pisut vähem kui kaks aastat, tõstes aktisahindu 72,5% võrra.
  Ka seekordne tõus Wall Streetil algas majanduse madalseisus, mil Ameerika oli langenud 1930. a depressiooni järel sügavaimasse kriisi. Investorid ei osta aga aktsiaid selle alusel, mis majanduses ja ettevõtluses on toimunud, vaid ootustest lähtuvalt.
  1982. a oli näha, et USA keskpanga kokkuhoiumeetmed hakkavad tulemusi andma ning väljavaated inflatsiooni alanemisele ja intressimäärade langusele andsid alust arvata, et halvim on möödas.
  Suurim võitja börsibuumis on Ameerika keskklass, kes on Wall Streetil kaasa mänginud ennenägematu innuga. 43% USA täiskasvanutest omab aktsiaid kas otseselt või investeerimis- ja pensionifondide kaudu, selgub Nasdaqi börsi andmetest.
  Tõusva turu lõpuks peetakse perioodi, mil aktsiahinnad pidevalt langevad (bear market). Tavaliselt kestab langustrend aasta või paar, vahel ka kauem, mille jooksul aktsiahinnad keskmiselt 25% langevad.
  Üks võimalus turu suunda prognoosida on vaadata, milline on olukord tõusu tinginud tegurite osas, milleks on madalad intressimäärad, ettevõtete suured kasumid ning pidev säästuraha juurdevool.
  Kui üks kolmest kasvumootorist on rivist väljas, võib prognoosida turu järsku langust. Kui kaks või kolm, võib turg langeda 30% või veelgi enam.
  Kõige olulisem roll on intressidel. Kõrged intressid halvavad aktsiaturu, sest summutavad kiire kasvu ja alandavad ettevõtete kasumeid. Tulunumbrid on teine oluline tegur, sest aktsia hind kujuneb kasumiootuste põhjal. Ka ei püsi ükski turg tõusul ilma suure hulga inimesteta, kel on usku ja soovi oma säästud aktsiatesse investeerida.
  «Tõusutrendi jätkumise põhitingimus on majanduse ja ettevõtete kasumite jätkuv kasv,» väidavad investeerimispanga Goldman Sachs & Co analüütikud. Inflatsiooniootused on madalad, millega tõusul on fundamentaalsed alused.
  Teised analüütikud kardavad, et Aasia kriis võib inflatsiooni asemel viia deflatsioonini -- kriisile 1930. a stiilis langevate palkade ja hindade ning suure tööpuudusega, arvukate pankrottide ning mõõnaga rahvusvahelises kaubanduses. WP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Elektri hind lööb gongi: ongi aeg!
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
ELMO Rendi suuromanik müüs rohefondi poole miljoni euro eest aktsiaid
ELMO Rent ASi suuromanik Lühirent OÜ müüs insaider-tehinguga 100 000 aktsiat Pakri Teadus- ja Tööstuspark OÜ-le, kes paigutab need loodavasse rohetehnoloogiate tootmisele keskendunud fondi.
ELMO Rent ASi suuromanik Lühirent OÜ müüs insaider-tehinguga 100 000 aktsiat Pakri Teadus- ja Tööstuspark OÜ-le, kes paigutab need loodavasse rohetehnoloogiate tootmisele keskendunud fondi.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Jah või Ei: ettevõtte RIA.com Marketplaces 15 küsimusega kõiki valdkondi hõlmav test
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!