• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Wall Streeti 15 tõusuaastat

  Tegemist on ühtlasi suurima finantssündmusega USA ajaloos pärast 1929. a börsikrahhi. Wall Street on Ameerika majanduse taassündi paremini ette näinud kui ükskõik milline majandusanalüütik ning viinud suurkorporatsioonide Coca-Cola, Gillette ja General Electric kasumid kõrgustesse, millest 15 aastat tagasi unistada ei osatud.
  Buum on investorite ja ettevõtete rikkust suurendanud ligi 9 triljoni dollari võrra. Viimase 30 aastaga on USA perede valduses olevate aktsiate väärtus kasvanud viis korda kiiremini kui kasutada olevad sissetulekud. Rikkuse kasv on suurendanud tarbimist ning sellega majanduskasvu toetanud.
  Tõusev turg (bull market) märgib reeglina perioodi, mil aktsiahinnad jätkuvalt tõusevad. Esineb ka ajutisi tagasilööke, nagu 1987. a oktoobris. Alates 1900. a on tõusutrend kestnud keskmiselt pisut vähem kui kaks aastat, tõstes aktisahindu 72,5% võrra.
  Ka seekordne tõus Wall Streetil algas majanduse madalseisus, mil Ameerika oli langenud 1930. a depressiooni järel sügavaimasse kriisi. Investorid ei osta aga aktsiaid selle alusel, mis majanduses ja ettevõtluses on toimunud, vaid ootustest lähtuvalt.
  1982. a oli näha, et USA keskpanga kokkuhoiumeetmed hakkavad tulemusi andma ning väljavaated inflatsiooni alanemisele ja intressimäärade langusele andsid alust arvata, et halvim on möödas.
  Suurim võitja börsibuumis on Ameerika keskklass, kes on Wall Streetil kaasa mänginud ennenägematu innuga. 43% USA täiskasvanutest omab aktsiaid kas otseselt või investeerimis- ja pensionifondide kaudu, selgub Nasdaqi börsi andmetest.
  Tõusva turu lõpuks peetakse perioodi, mil aktsiahinnad pidevalt langevad (bear market). Tavaliselt kestab langustrend aasta või paar, vahel ka kauem, mille jooksul aktsiahinnad keskmiselt 25% langevad.
  Üks võimalus turu suunda prognoosida on vaadata, milline on olukord tõusu tinginud tegurite osas, milleks on madalad intressimäärad, ettevõtete suured kasumid ning pidev säästuraha juurdevool.
  Kui üks kolmest kasvumootorist on rivist väljas, võib prognoosida turu järsku langust. Kui kaks või kolm, võib turg langeda 30% või veelgi enam.
  Kõige olulisem roll on intressidel. Kõrged intressid halvavad aktsiaturu, sest summutavad kiire kasvu ja alandavad ettevõtete kasumeid. Tulunumbrid on teine oluline tegur, sest aktsia hind kujuneb kasumiootuste põhjal. Ka ei püsi ükski turg tõusul ilma suure hulga inimesteta, kel on usku ja soovi oma säästud aktsiatesse investeerida.
  «Tõusutrendi jätkumise põhitingimus on majanduse ja ettevõtete kasumite jätkuv kasv,» väidavad investeerimispanga Goldman Sachs & Co analüütikud. Inflatsiooniootused on madalad, millega tõusul on fundamentaalsed alused.
  Teised analüütikud kardavad, et Aasia kriis võib inflatsiooni asemel viia deflatsioonini -- kriisile 1930. a stiilis langevate palkade ja hindade ning suure tööpuudusega, arvukate pankrottide ning mõõnaga rahvusvahelises kaubanduses. WP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Börsiteemad on hägused? Siit saab abi! Tallinna börsi juhi aktsiatesse investeerimise ABC
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Starbucks väljub viimaks Vene turult
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.