• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kantpead

  peeter raidla Kantpead Riigikohtu kriminaal- ja tsiviilkolleegiumi erikogu üritas oma nädalataguse otsusega selgitada, mis on väljapressija ja kantpea vahe. Konkreetselt vaeti Mainori juhi Ülo Pärnitsa poolt paar aastat tagasi oma konkurendi Yens M. Lutheri kohta öeldud lauset «Luther oli klassikaline väljapressija nagu kõik kantpead.»
  Erikogu leidis, et kui kedagi nimetada avalikkuse ees väljapressijaks, siis on see faktiväide, mis peab olema kohtulikult tõendatav. Teisisõnu peab Pärnits tõendama, et väide Lutheri käitumisest väljapressijana on vastavuses tegelikkusega: mida, kellelt ja mil viisil Luther välja pressis. Juhul kui Pärnits seda tõendada ei suuda, peab ta avalikult tunnistama, et Luther ei ole väljapressija.
  Teisiti tuleb suhtuda sõnasse kantpea, mille kõrged kohtunikud lugesid väärtushinnanguks. Hinnangu sellele, kas Lutheri nime- tamine kantpeaks teotas tema au, annab kohus, kelle ülesanne on tuvastada, kas kantpea on oma sisu ja vormi tõttu konkreetses kultuurikeskkonnas halvustava tähendusega.
  Riigikohtu otsus annab rohkesti mõtteainet uutele võimalikele au ja väärikuse protsessidele. Enne kui hakata kohtuuksi kulutama, tuleks selgeks teha, kumba alaliiki sinu au ja hea nime teotanud sõna kuulub.
  Loll, idioot, puupea, tobu, lupard, analfabeet, fa?ist, lurjus ja muud sellelaadsed väljendid võib ilmselt liigitada kantpeade lahtrisse. Kohus otsustab, kas need väljendid meie kultuuri-keskkonnas on halvustava tähendusega.
  Väljapressija alajaotuse alla võiksid kuuluda sellised sõnad nagu näiteks riigi- kukutaja (annab tõendada, millist riiki ja mil viisil kukutas) ja vandaal (millist kultuurivara ja kuidas hävitas). Nähtavasti ka korruptant, sest saab ju küsida, keda, kuidas ja mille eest ära osteti või kellele altkäemaksu anti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
USA börs jätkas tõusu
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Eesti aasta auto valimisel ruulisid “elektrikad”
Eile õhtul selgus tiitli Eesti Aasta Auto 2022 kandja, milleks on täiselektriline Hyundai Ioniq 5.
Eile õhtul selgus tiitli Eesti Aasta Auto 2022 kandja, milleks on täiselektriline Hyundai Ioniq 5.
Trükitööstuse TOPi võitja: tooraine hind tõuseb iga kuu, kasvav tööhulk siiski rõõmustab
Eesti juhtiv etiketitootja Data Print OÜ ei kurda eelmise ega tänavuse aasta mahtude kasvu üle, kuid ettevõtte tegevjuht Triin Anette Kaasik nentis, et selle aasta märksõnad trüki­tööstuses on kahtlemata toorainega seonduv: korduvad hinnatõusud ning jätkuv defitsiit.
Eesti juhtiv etiketitootja Data Print OÜ ei kurda eelmise ega tänavuse aasta mahtude kasvu üle, kuid ettevõtte tegevjuht Triin Anette Kaasik nentis, et selle aasta märksõnad trüki­tööstuses on kahtlemata toorainega seonduv: korduvad hinnatõusud ning jätkuv defitsiit.