14. detsember 1997 kell 22:00

Dollar muutunud volatiilseks

Reedene dollari kursi liikumine oli väga ulatuslik. Lõunapaiku langes dollar viimase kahe nädala nõrgimale kursile 1,7545 DEMi (14,036 krooni) pärast Saksamaa liidupanga presidendi Hans Tietmeyeri mõistaandmist, et Kagu-Aasia valuutakriisi tagajärjed Euroopas eriti ei kajastu. Pärastlõunal tõusis dollari kurss tervelt protsendi võrra 1,773 DEMini (14,184 krooni). Dollari taastumisele aitas liidupank veelgi kaasa, samuti tõstis dollarit mure president Jeltsini tervise pärast.

Peamine valuutaturgude tähelepanu oli aga endiselt suunatud Kagu-Aasiasse. Korea woni kurss ületas reedel turgude avanedes jälle kiiresti lubatud 10protsendilise languse piiri. Korea keskpank otsustas oma valuutat toetada, ostes woni umbes 200 mln dollari väärtuses. Won lõpetas päeva tasemel 1710 woni dollari kohta. Alates 3. detsembrist, pärast rahvusvahelise valuutafondi 57 miljardi dollari suuruse abi lubamist, on woni kurss langenud üle 30 protsendi, mis on enam, kui IMFi poolt lubatud abi.

Käesolev nädal on väga oluline jeenile. Homme avalikustatakse valitseva liberaaldemokraatliku partei majandusreformide kava. Täna esitab Jaapani keskpank detsembri Tankani -- ülevaate riigi majanduskliima kohta. Eelinformatsioon on igatahes pessimistlik. Saareriigi majanduse allakäik on alates aprillist kiirenenud.

Nädalalõpp oli halb ka ?veitsi frangile, mille kurss hakkas langema pärast ?veitsi rahvusliku panga teadet, et keskpank ei kavatse 1998. aastal monetaarpoliitikat rangemaks muuta. Halvemast päästis franki vaid Kagu-Aasiast tulnud raha.

Hetkel kuum