14. detsember 1997 kell 22:00

Plaanib liitmistehet

ERA Pank ostis kahelt EVEA Panga suuromanikult 26,5 protsenti EVEA Panga aktsiatest, makstes nende eest umbes 23 miljonit krooni. Nüüd kuulub ERA Pangale 33% EVEA Panga aktsiatest.

Selle tehingu taga võib näha Andres Bergmanni huvi EVEA Panga liitmise vastu ERA Pangaga. Sellega astuksid kaks väikepanka kannale Maapangale.

Maapangaga seoses on Bergmannil halvad mälestused. Nimelt pidas ta kaks aastat tagasi tollase Virumaa Kommertspangaga ühinemisplaane, kuid siis ootamatult selgus, et lisaks ERA Pangale soovib Virumaa Kommertspank ühineda ka Keila Panga, Rahvapanga ja Maapangaga. Selline asjade käik Bergmannile ei meeldinud ja ta loobus ühinemismõtetest.

ERA Panga osaluse suurendamine EVEA Pangas tuli avalikkusele üllatusena. ERA Pank on tegutsenud rohkem omaette ja ajakirjandus pole talle suurt tähelepanu omistanud.

Ajalehed kirjutasid Bergmannist rohkem viis-kuus aastat tagasi, kui ta asutas Hommikulehe, käivitas Eestis erastamist ja juhtis Eesti Erastamisettevõtet. 1992. aasta lõpus jäi ta aga Mart Laari juhitud valitsuse luua ette.

Pärast seda hakkas Bergmann arendama oma firmade gruppi. Keegi ei tea täpselt, kust kohast on Bergmann saanud raha, mille abil on ta asutanud ERA Panga ja kindlustusfirma Polarise ning proovinud kätt meediaäris. Üks, kes sellest võib midagi teada, on Hoiupanga juht Olari Taal, kes oli Bergmanniga väga lähedastes suhetes, teda igati toetas ning aitas tal Eesti äriilmas läbi lüüa.

Hetkel kuum