22. detsember 1997 kell 22:00

USA aktsiate hinnad taastuvad

Riia börsil on pühad juba alanud. Aktsiate hinnad püsisid esmaspäeval peaaegu muutumatuna ning Rietumu indeks langes napilt 0,11 protsenti, 138,96 punktini. Suurema osa käibest tegi Unibanka, mille hind jäi muutumatuks.

Vilniuse börsil oli kauplemine samuti tagasihoidlik. Suur oli seevastu börsivälise süsteemi käive (ligi 10 mln litti), kusjuures kaubeldi põhiliselt väiksemate A-nimekirja aktsiatega. Põhinimekirja indeks langes taas, kuna mõlemad suurpangad liikusid alla. Kauplemist taasalustati Rokiskise aktsiatega, mis 2% võrra langesid, samas peatati kauplemine Birzai aktsiatega. Lisanimekiri tugevnes, tõsutrendi jätkas väike Ukio pank, mida endiselt ergutab uudis Hansapanga poolt omandatavast suurosalusest.

Vene aktsiate hinnad püsisid pea kogu päeva jooksul negatiivsel pinnal, kuid jõudsid õhtuks kergesse plussi. Maaklerid leidsid, et tõus oli tingitud eeskätt tehnilistest teguritest reedese järsu languse järel ning nädala jooksul peaksid hinnad veelgi langema. Tõusu põhjustas Vene investorite spekulatiivne ostmine võtmaks positsioone aastavahetuse eel ning turu üldisest passiivsusest tulenev pakkumise puudus. Siiski oli ka paar head uudist -- LUKoil teatas suurenenud kasumist ning GAZ lepingu ennetähtaegsest allakirjutamisest Fiatiga ühisettevõtte loomiseks.

Reedel oli USAs kolme eri tüüpi optsioonide-futuuride kustumistähtaeg, nn triple-witching day, mis põhjustas äärmiselt suure kauplemiskäibe ja lisas niigi kõikuvale turule volatiilsust. Varases kauplemises langes Dow koguni 270 punkti, kuid kogus end õhtuks ja sulgus 90punktises miinuses. Seni raskelt pihta saanud tehnoloogiaaktsiad seevastu ilmutasid elustumise märke ning Nasdaqi koondindeks tõusis 1,55 punkti.

Esmaspäeval levis tehnoloogiaaktsiate tugevnemine ka laiemal turul ning lõunaks oli Dow tõusnud 20 punkti.

Hetkel kuum