23. detsember 1997 kell 22:00

Moody's hoiatab Eestit riski eest

Eesti majanduse stabiilsest kasvust hoolimata võib maksebilansi kasvav puudujääk ohustada krooni seotust Saksa margaga ja põhjustada krooni devalveerimise, arvab Moody's. Devalveerimine tähendaks pankadele laenukahjumeid, sest laenud on seotud põhiliselt Saksa margaga. Valuutalaenude osakaal kõigist laenudest on tõusnud üle 50 protsendi, kusjuures kaks aastat tagasi oli see veel 12 protsenti.

Edaspidi ei saa valuutakursi muutust välistada. Devalveerimise põhitagajärg oleks laenude kvaliteedi halvenemine, leiab Moody's.

Agentuur peab võimalikuks, et kiire majanduskasvuga võib kaasneda krediitide liiga suur kasv. «Ehkki pankade laenuportfellid on üldiselt head, on Eesti pangajuhtide kogemused liberaalse turu alal veel liiga väikesed,» on Moody'se seisukoht.

Kuigi Eesti pankadel on viimasel ajal hästi läinud, on nende intressitulude osakaal kasumis hakanud vähenema. Teravnenud konkurentsis on kommertspangad hakanud järjest rohkem tegelema aktsiatehingute, kindlustuse, liisimisega.

«Teravnev konkurents ja pankadevahelise koostöö puudumine võib suurendada krediitide riskiastet,» prognoosib Moody's. KL-ÄP

Hetkel kuum