4. jaanuar 1998 kell 22:00

EMEXi vähemusaktsiaid märgiti ülimadala hinnaga

Detsembris toimunud EMEXi ja ASi Liviko 44 protsendi aktsiate avalikus müügis kujunes EMEXi aktsia tasakaaluhind oodatust madalamaks. «Ettevõtte majanduslik seis eeldas kõrgemat hinda,» kommenteeris erastamisagentuuri erastamisüksuse direktor Avo Annus.

Annus ütles, et ilmselt peegeldub EMEXi aktsia hinnas aktsiaturu praegune üldine seis. «Investorid ei uskunud ettevõtte majandustulemusi ja võib-olla tundus kahtlane ka metalliäri tulevik Eestis,» sõnas Annus. «Meie ise agentuuris arvame, et viis kuni kümme aastat on sellel tegevusalal kindlasti perspektiivi.»

Maaklerifirma EE Investeeringud juhatuse esimees Margus Järv kinnitas BNSile samuti, et aktsiate tasakaaluhind oli üllatavalt madal. Tema sõnul langes aktsiamüük ebasobivasse, väärtpaberituru madalseisu aega, kus pakkumised olid mõjutatud üldisest pessimismist.

EMEXi enamusaktsiad kuuluvad ettevõtte erastanud ASile Nelimet. Ettevõtte eelmise aasta käibeprognoos oli 370 miljonit krooni ja kasumiprognoos 44 miljonit krooni.

Liviko aktsiate tasakaaluhinnaks kujunes avaliku müügi käigus 58 EVP-krooni ehk 19,3 krooni aktsia kohta. Avo Annus pidas seda hinda enam-vähem ootuspäraseks.

Annus ütles, et kui erastamisagentuur oleks suvel, kui EMEXi ja Liviko vähemusaktsiate avaliku müügi protsess käivitati, osanud ette aimata aktsiaturgude suurt kukkumist aasta lõpus, oleks müügiga viivitatud.

«Probleem on selles, et aktsiate avalik müük on komplitseeritud protseduur, mida ei saa vahepeal peatada,» selgitas Annus.

Liviko ja EMEXi aktsiate avalik müük käivitus augustis.

Annus lausus, et EMEXi ja Liviko aktsiate avaliku müügi rahalisest mahust moodustasid ligi 99 protsenti juriidiliste isikute pakkumused.

Küsimusele, kas oli märgata mõne juriidilise isiku suuremat huvi aktsiate ostmise vastu, vastas Annus, et seda on raske öelda, sest enamik pakkumusi tehti pankade ja investeerimisfirmade kaudu ning ta ei tea, kelle ülesandel need pakkumused tehti.

Samaaegselt EMEXi ja Liviko vähemusaktsiatega müügis olnud 32 protsendi betoonitööstusettevõtte Narva Bark tuhandekroonise nominaalhinnaga aktsiate tasakaaluhinnaks kujunes 49 EVP-krooni aktsia kohta.

Annus põhjendas ASi Narva Bark aktsiate madalat müügihinda asjaoluga, et selle ettevõtte vastu tundsid huvi ainult ettevõtte enda töötajad.

Narva Barki aktsiate kontrollpakk on ettevõtte töötajate käes.

Hetkel kuum