Pankade riskireservi taastamine läbis esimese lugemise

23. jaanuar 1998, 00:00

Riigikogus läbis eile esimese lugemise Reformierakonna eelnõu, mis taastaks valitsuse algatusel kahele protsendile vähendatud krediidiasutuste maksuvaba viieprotsendilise reservfondi.

Riigikogu suunas eelnõu teisele lugemisele.

Septembris võttis riigikogu vastu tulumaksuseaduse muudatuse, mis vähendas krediidasutuste ja Hüvitusfondi kahjude katteks moodustatava reservfondi suuruse seniselt viielt kahele protsendile laenuportfellist.

Valitsus põhjendas reservi ulatuse vähendamist sellega, et maha kantud laenud saab kanda kuludesse.

Eelnõu algataja Siim Kallase sõnul kahandab maksuvaba reservi mahu vähendamine pankade stiimulit hoida piisavaid reserve. Ka halvendab madal maksuvaba reserv pankade kapitaliseeritust ja omakorda suureneb aktsionäride huvi kasum pankadest dividendidena välja viia. Kallase hinnangul on majanduse kiire kasvu periood parim aeg suurendada kapitaliseeritust.

Pangandusreservi puhul võib tõmmata paralleeli riigieelarve stabilisatsioonifondiga, mis on saanud laia poliitilise toetuse, leiab Kallas.

Pankade riskireservi viieprotsendilise mahu taastamine on Kallase sõnul suunatud hoiustajate kaitsele. «Kartus, et reservi suurendamine teeniks eelkõige pangaomanike huve, pole põhjendatud, sest tegemist on kapitaliga, mida ei saa maksta välja omanikele, mitte kasumiga,» nendib Kallas eelnõu seletuskirjas. BNS

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2011, 18:08

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing