1. veebruar 1998 kell 22:00

Soome firma jõuab maailma tippu

See on üks suuremaid Soome üksikfirmade ostutehinguid. Tegemist on kolmiktehinguga, sest Ohmeda jaguneb kolme ostja vahel. USA firma Baxter International ostab ära Ohmeda anesteesiaravimite tootmise üksuse 194 miljoni dollari eest ning teine USA kompanii, Becton, Dickinson & Company, ostab 174 miljoni dollari eest Ohmeda haiglaseadmete tootmise üksuse. Kogu tehingu maksumus on 1,05 miljardit dollarit. Algselt tahtis Ohmeda omanik British Oxygen Company Ohmedat müüa terviklikult.

Ostu järel ühendab Instrumentarium anesteesiaseadmeid ja patsiendiseiremonitore valmistava ettevõtte Datex-Engströmi ja anesteesiaseadmeid tootva Ohmeda Datex-Ohmedaks. Ühinemine avab Datexile tee Ühendriikide turule, kuhu Euroopa firmadel on muidu äärmiselt raske pääseda, ütles Instrumentariumi tegevdirektor Olli Riikkala.

Riikkala sõnul on firmaostu suurim risk Ohmeda ülevõtmine. Selleks on Instrumentarium juba kolm kuud tagasi palganud nõuandjaks McKinsey konsultatsioonibüroo.

Instrumentariumi tõus maailma tippu on kestnud 30 aastat. 1969. a loodi firmas eraldi uurijate rühm, kes 1970. aastate keskel töötas välja esimese anesteesiaseadme -- süsinikdioksiidmonitori. 1980. aastate algul otsustati, et Datexi rühma uurijad keskenduvad üksnes anesteesiaseadmetele.

1980. aastate keskel töötas rühm välja operatsioonisaali üldmonitori, mida saatis edu, mille tulemusena firma käive kasvas paari aastaga 70 miljoni marga võrra ja ületas 100 miljonit.

1994. a oli Datexile oluline aasta. Turule toodi oma terviklik anesteesiasüsteem ja samal aastal osteti Rootsi firma Engström.

Pärast nüüdse Ohmeda ostu on firma käive kasvanud kolme miljardi margani, mis tähendab kaheteistkümne aasta jooksul sajakordset kasvu. KL

Hetkel kuum