5. märts 1998 kell 22:00

Maailma suurriikide börside meelisaktsiad

USAs kerkis eelmisel aastal peaaegu kaks korda telekommunikatsioonifirma AT&T aktsia. Tõuke selleks andis peadirektori vahetus. Pärast seda, kui General Motorsi tütarfirma Hughes Electronics juht Michael Armstrong sai AT&T peadirektoris, on firma aktsia tõusnud 30 dollarilt 66 dollarile. Teiste Wall Streeti kaalukamate aktsiate seas on karastusjoogifirma Coca-Cola, investeerimispank Merrill Lynch, arvutifirma Microsoft ja tehnoloogiafirma America Online, mille aktsia on aastaga tõusnud 34 dollarilt 120-le.

Saksamaa analüütikute favoriidiks on tarkvarafirma SAP, mis on maailma suurim firmaprogrammide müüja. Arvutite ümberseadistamine enne aastat 2000 suurendab nõudlust veelgi. Firma asutati 1972. a ja sellest ajast peale on selle käive, kasum ja töötajate arv suurenenud aastas vähemalt 25 protsenti. SAPi börsiväärtus on 540 mld Eesti krooni. Soositud on veel kaks autofirmat, BMW ja Daimler-Benz, ehkki osa analüütikuid peab BMW aktsiat liiga kalliks. Samuti Mannesmann, mis haldab Saksa suurimat mobiiltelefonivõrku, ja Veba, millele kuulub muu hulgas Preussen Elektra.

Suurbritannia aktsiaturu lemmik on firma Diageo, mis tekkis detsembris Guinnessi ja Grand Metropolitani ühinemisel. Firma on maailma suurim alkoholitootja ja tal on väga tugev positsioon nii konkurentide suhtes kui ka klientide seas. Firma maksab aastas dividende umbes 23,4 miljardit Eesti krooni. Aktsionäride seas on hinnatud veel ravimifirma Zeneca, lennujaamade haldusfirma BAA, maailma suurimaid reklaamifirmasid WPP, mida peetakse heaks pikaajalise investeerimise seisukohalt, ning pankadest on uus tõusev täht Barclays, mis on pärast raskusi jälle rentaabliks muudetud.

Jaapan on küll kriisis, kuid tema suurfirmadel on piisavalt ressursse, et rasked ajad üle elada. Näiteks maailma kolme suurema autotootja hulka kuuluva Toyota Motorsi väljavaateid peetakse sajandivahetuse eel väga heaks, sest ta on osanud vastavalt vajadusele tootmist kontserni sees osavalt ümber korraldada. Head kohanemisvõimet on ilmutanud ka elektroonikafirma Sony, rasketööstusettevõte Mitsubishi Heavy Industries ja õllefirma Asahi Breweries. DI

Hetkel kuum